Gesty , aromatyczny sos śliwkowy z dodatkiem powideł , suszonych śliwek .Lekki posmak wina . To wszystko powoduje ze mięso w takim towarzystwie jest bardzo aromatyczne i kruche
Policzki wieprzowe w sosie sliwkoym
Składniki
- 10 suszonych śliwek bez pestek
- Kilka świeżych śliwek przekrojonych na pol i wypestkowanych
- powidła śliwkowe do smaku
- 2 czerwone cebule
- ¼ szklanki czerwonego wina
- 2 łyżki wody
- 400 g policzków wieprzowych
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oleju roślinnego np. słonecznikowego
- 60 ml śmietanki
Instrukcje
- Mieszanka ziół: oregano, tymianek, majeranek czosnek granulowany , papryka
- W rondelku na oliwie podsmażyć pokrojona w kostkę czerwona cebule. Dodać śliwki suszone i świeże .Wlać wino i wodę, gotować na małym ogniu przez kilka minut, lub do czasu aż śliwki będą miękkie. Policzki obtoczyć w ziołach . Na patelni roztopić masło z olejem, włożyć mięso i smażyć na dużym ogniu przez 2 – 3 minuty z każdej strony. Do mięsa dodać śliwki wraz z syropem, dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie .Pod koniec dodać do smaku powidła śliwkowe . Wlać śmietankę, wymieszać i zagotować.Gotować przez około minutę co chwilę mieszając aż sos zgęstnieje.. Doprawić solą w razie potrzeby oraz pieprzem.