Policzki wieprzowe w sosie kawowym z marchewkowym puree
Składniki
- 500 gram policzków wieprzowych
- 2 łyżki oleju
- 2 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 goździki
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 1 świeża papryczka chili
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 250 ml zaparzonej kawy
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1/2 szklanki bulionu
- 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz
- 3 kostki gorzkiej czekolady min. 60% kakao
Marchewkowe puree:
- 400 g marchewki
- 2 łyżki masła
- sól pieprz
- ząbek czosnku posiekany
Instrukcje
- Do większego garnka z grubszym dnem wlać łyżkę oleju, dodać i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.Następnie dodać kolejna łyżkę oleju i dodać drobno posiekany czosnek, goździki, liść laurowy i przyprawy (oregano, kumin, paprykę, chili, cynamon) . Całość podsmażyć przez ok. 3 minuty ciągle mieszając.
- Wlać gorącą kawę i bulion, wszystko zagotować. Dorzucić mięso, passate oraz sól i pieprz do smaku po czym dodać czekoladę. Całość przykryć i dusić na minimalnym ogniu ok. 1 godziny aż mięso będzie miękkie .
Marchewkowe puree
- Marchewkę obrać i ugotować.Odcedzić, przełożyć do blendera w którym będziemy marchewkę przecierać. Dodać masło i czosnek, wymieszać. Lekko przestudzić. Używając blendera zetrzeć na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem
- Mięso podawać z karmelizowana marchewka , pieczarkami i granatem