Szukaj
Close this search box.

Półfrancuskie ślimaczki z nadzieniem pistacjowym

Króliś (doświadczalny) poleca: półfrancuskie ślimaczki z nadzieniem pistacjowym 

Jak zapomnieć o całym bożym świecie i o marudnej mendzie zwanej królisiem doświadczalnym, dla którego macie wątpliwy zaszczyt gotować?

Wystarczy zrobić te pół francuskie ślimaczki z nadzieniem pistacjowym i macie pełny odlot. Brzmi dobrze? Konefka zapewnia, że równie dobrze, a nawet lepiej smakuje.
Ten proces pierdzielenia się z ciastem przemilczmy. Efekty smakowe zrekompensują Wam wszystkie niedogodności paprania się przy robieniu tych ślimaczków.

Każda chwila zapomnienia o królisiu jest warta tego poświęcenia. 

Półfrancuskie ślimaczki z nadzieniem pistacjowym

Półfrancuskie ślimaczki z nadzieniem pistacjowym

Prep Time 1 hour
Cook Time 30 minutes
1 hour 30 minutes
Total Time 3 hours
Servings 24

Ingredients
  

Na nadzienie pistacjowe

  • krem pistacjowy

Na ciasto

  • 1 kg przesianej mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 120 g masła plus ok 300 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 4 g soli
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych

dodatkowo

  • pokruszone pistacje
  • lukier

Instructions
 

Na ślimaczki

  • Mleko podgrzać w garnku lub mikrofalówce, by miało ok. 35-40°C. Wkruszyć drożdże do miski, z odmierzonych ilości dodać 2 łyżeczki cukru, 3 łyżeczki mąki i 100 ml ciepłego mleka. Wymieszać dokładnie zaczyn. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Pozostałe 120 g masła roztopić w rondelku. Jajko i żółtko ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę.
  • W dużej misce umieścić przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn, ubite z cukrem jajka, sól oraz resztę mleka. Wymieszać drewnianą łyżką, a następnie dodawać masło partiami. Gdy ciasto stanie się w miarę jednorodne, wyłożyć je na stolnicę i dokładnie zagnieć. Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Przełożyć je ponownie do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut.
  • Miękkie masło podzielić na 3 równe części.
  • Gdy ciasto podrośnie, uderzyć w nie pięścią, by pozbawić pęcherzyków powietrza. Umieścić na stolnicy, zagnieść i rozwałkować w kształt prostokąta. Na 2/3 szerokości ciasta wyłożyć 1 część masła (1/3 ciasta pozostanie pusta). Ciasto złożyć do środka 3 razy, zaczynając od strony bez masła, a przykrywając warstwą z masłem. Docisnąć warstwy, skleić boki, żeby masło nie wychodziło i ponownie rozwałkować na kształt prostokąta. Kolejny raz złożyć ciasto na 3 części (jak poprzednio) i w takiej postaci włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i ponownie złożyć w taki sam sposób jak poprzednio. Włożyć do lodówki. Powtórzyć czynności jeszcze 2 razy.
  • Następnie podzielić ciasto na 4 części. Każdy kawałek rozwałkować na długi prostokąt i posmarować kremem pistacjowym.
  • Następnie ciasto zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, do otrzymania rolady. Roladę ostrym nożem pokroić na równe 6 części– jeszcze lepszym patentem jest użycie kawałka nitki, którą należy ułożyć pod zwiniętym ciastem i zacisnąć na cieście, przekrawając je. Odkrojone kawałki ułożyć w przygotowanej formie na muffiny. Identycznie postąpić z resztą ciasta. Formę do muffinów z ciastem przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (podwojenia objętości).
  • Wyrośnięte ślimaczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 25 minut
  • Ślimaczki wystudzić, polać lukrem i posypać pistacjami

Metoda dla maszynistów

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto i postępować zgodnie z powyższymi instrukcjami
ślimaczki pistacjowe

pistacjowe ślimaczki

półfrancuskie ślimaczki

półfrancuskie ślimaczki z kremme pistacjowym

Podrzucam też przepis na Rogale półfrancuskie z nadzieniem migdałowym – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube