Rogale półfrancuskie z nadzieniem migdałowym

Króliś doświadczalny poleca: rogale półfrancuskie. „Będzie, będzie zabawa, będzie się działo…” jest weekendzik, jest zabawa…w kuchni oczywiście, bo gdzie. Nawet dużo zabawy, bo tym razem mamy rogale półfrancuskie z nadzieniem migdałowym. Takie jakie konefka uwielbia. Nadzienie, konefka wspomogła białą czekoladą.Jakbyście nie zrobili niczego słodkiego na weekendzik, to zapewniam, że  króliś  (doświadczalny) zrobiłby Wam taką dramę, łacznie z omdleniami i koniecznością cucenia i metodą usta usta, że z dwojga złego lepiej iść do kuchni i coś upiec, żeby Wam ominęły te wątpliwe przyjemności.Ciasta jest delikatne, a nadzienie mega migdałowe. Do tego kawka i święty spokój i można powiedzieć, że jesteście w niebie (jak wyślecie w tym czasie królisia w siną dal)  

Rogale półfrancuskie z nadzieniem migdałowym

Rogale półfrancuskie z nadzieniem migdałowym

Prep Time 1 hr
Cook Time 30 mins
1 hr 30 mins
Total Time 3 hrs
Course Dessert
Cuisine international
Servings 24

Ingredients
  

Na nadzienie migdałowe

  • 125 g masła
  • 125 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko
  • 125 g zmielonych migdałów
  • 100 g białej czekolady roztopionej w kapieli wodnej
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki

Na ciasto

  • 1 kg przesianej mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 120 g masła plus ok 300 g z zamrażarki
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 4 g soli
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych

Instructions
 

Na nadzienie migdałowe

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania puszystej masy maślanej. Dodać jajko, utrzeć. Wsypać zmielone migdały i zmiksować do powstania gęstej pasty migdałowej. Na koniec dodać roztopioną czekoladę i śmietankę. Wymieszać i wstawić do lodówki do wystudzenia.

Na rogale

  • Mleko podgrzać w garnku lub mikrofalówce, by miało ok. 35-40°C. Wkruszyć drożdże do miski, z odmierzonych ilości dodać 2 łyżeczki cukru, 3 łyżeczki mąki i 100 ml ciepłego mleka. Wymieszać dokładnie zaczyn. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Pozostałe 120 g masła roztopić w rondelku. Jajko i żółtko ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę.
  • W dużej misce umieścić przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn, ubite z cukrem jajka, sól oraz resztę mleka. Wymieszać drewnianą łyżką, a następnie dodawać masło partiami. Gdy ciasto stanie się w miarę jednorodne, wyłożyć je na stolnicę i dokładnie zagnieć. Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Przełożyć je ponownie do miski, przykryć ściereczką i odstaw na 45 minut.
  • Zimne, wyciągnięte z zamrażarki masło zetrzeć na tarce jarzynowej lub pokroić w drobne paseczki. Podzielić na 3 równe części. Pozostawić w lodówce, by nadal było zimne.
  • Gdy ciasto podrośnie, uderzyć w nie pięścią, by pozbawić pęcherzyków powietrza. Umieścić na stolnicy, zagnieść i rozwałkować w kształt prostokąta. Na 2/3 szerokości ciasta wyłożyć 1 część masła (1/3 ciasta pozostanie pusta). Ciasto złożyć do środka 3 razy, zaczynając od strony bez masła, a przykrywając warstwą z masłem. Docisnąć warstwy, skleić boki, żeby masło nie wychodziło i ponownie rozwałkować na kształt prostokąta. Kolejny raz złożyć ciasto na 3 części (jak poprzednio) i w takiej postaci włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i ponownie złożyć w taki sam sposób jak poprzednio. Włożyć do lodówki. Powtórzyć czynności jeszcze 2 razy.
  • Następnie podzielić ciasto na 3 części. Każdy kawałek rozwałkować na długi prostokąt i wycinać wycinać trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć nadzienie migdałowe. Zwijać, formując kształt rogala.
  • Nadziane rogale przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec rogale ok. 20 minut, aż do ich zrumienienia. Gotowe rogale polać lukrem i posypać migdałami

Metoda dla maszynistów

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto i postępować zgodnie z powyższymi instrukcjami
Keyword biała czekolada, migdały, półfranccuskie, rogale
Rogale półfrancuskie z nadzieniem migdałowym
rogale półfrancuskie nadziewane migdałami
Rogale półfrancuskie z migdałowym środkiem

Podrzucam teź przepis na rogale z nadzieniem żurawinowym https://kroolinaria.pl/rogale-polfrancuskie-z-zurawina/

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube