Konefka poleca: Burakowe curry
Fajne połączenie buraków i pomidorów z dodatkiem jarmużu i wstążek marchewki, w bonusiku dla mięsożerców polędwica wieprzowa.
Polędwicę dodajecie na końcu, więc jak nie jadacie mięsa, to możecie spokojnie wszamać warzywne curry, zanim jakaś nawiedzona Konefka dorzuci do niego mięsa.
Tak zrobił Króliś, zeżarł bez dodatku. Konefka z mięskiem i owszem, bo lubi. Danie robi się szybko, zakładając, że kupicie już opakowanie ugotowanych buraków.
Polędwiczki też nie potrzebują dużo czasu. Kolorystycznie wymiata, smakowo też daje radę. Jak lubicie buraki (i Konefka nie mówi tu o swoim królisiu doświadczalnym) to w te pędy robić burakowe curry
Burakowe curry z polędwicą wieprzową
Prep Time 10 minutes mins
Cook Time 40 minutes mins
Total Time 50 minutes mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4
Ingredients
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka pasty chili
- 2 łyżki pasty curry
- 400 g pomidorów z puszki
- 200 ml mleka kokosowego
- 500 g upieczonych lub ugotowanych średnich buraków pokrojonych w ćwiartki
- 3 garści jarmużu
- 2 średnie marchewki pokrojone we wstążki
- 1 łyżka posiekanej kolendry do przybrania
- 1 szkl soku z buraka
dodatkowo
- 750 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w plastry ok 1.5 cm
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Instructions
- Rozgrzać olej na głębokiej patelni i smażyć razem czosnek, chilli i pastę curry przez 1-2 minuty. Dodać buraki i smażyć kolejne dwie minuty.
- Dodać pomidory i 100 ml wody, zagotować i gotować przez 5 minut. Dodać marchew i jarmuż. Wlać sok z buraka i wymieszać.
- Gotować kilka minut i dodać mleko kokosowe.
- Polędwiczki doprawić solą, pieprzem i słodką papryką . Obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dodać do curry i dusić razem ok 25 minut
Keyword buraki, curry, jarmuż, polędwica wieprzowa
A może tak pierogi z burakami? https://kroolinaria.pl/pierogi-z-burakami/