Polędwiczki wieprzowe z groszkiem i szparagami w sosie z sera pleśniowego. Danie, choc brzmi skomplikowanie wcale do trudnych nie należy. Jego dodtkowym atutem jest szybkośc przygotowania. Mniej więcej w 30 min możemy miec naprawde smaczny obiad. Wyrazisty sos z dodatkiem sera plesniowego świetnie się komponuje z polędwiczkami wieprzowymi. U mnie danie podane z ziemniakami i sałata
Polędwiczki wieprzowe w sosie plesniowym
Składniki
- 500 gr polędwicy wieprzowej pokrojonej w plastry
- 1 spory pęczek szparagów
- 100 gr ugotowanego zielonego groszku
- 100 gr sera plesniowego pokrojonego w kostkę
- 150 ml smietany 36 %
- 1 łyżka masła
- sól
- świeżo zmielony czarny
Instrukcje
- Plastry polędwicy doprawić solą i pieprzem.
- Umyte i osuszone szparagi ugotować przez kilka minut żeby były jędrne i chrupkie.
- Rozgrzać na patelni masło, dodać mięso i podsmażyć na średnim ogniu przez minutę z każdej strony. Kiedy zmienią kolor, zmniejszyć ogień do minimum, dodać śmietanę i ser pleśniowy. Mieszac do rozpuszczenia sera.
- Do mięsa z sosem dodać ugotowane szparagi i groszek. Wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Gotowac razem ok 30 min
o.
Pork tenderloin with green peas and asparagus in blue cheese sauce
Materials
- 500 grams of sliced pork tenderloin
- a large bunch of asparagus cooked
- 100 grams of boiled green peas
- 10 dag of blue cheese crushed
- 15 dag of double cream
- 1 tablespoon of butter
- salt
- freshly ground black
Instrukcje
- Season the tenderloin slices with salt and pepper.
- Wash and dry asparagus and boil for a few minutes to be firm and crispy.
- Heat butter in a pan, add meat and fry over medium heat for a minute on each side. When meat changes the color, reduce the heat to a minimum, add double cream and blue cheese. Stir until the cheese is dissolved.
- Add asparagus and peas to the meat with the sauce. Mix and eventually season with salt and pepper
- Pork tenderloin with green peas and asparagus in blue cheese sauce