Polędwiczki wieprzowe z groszkiem i szparagami w sosie z sera pleśniowego/Pork tenderloin with green peas and asparagus in blue cheese sauce

Polędwiczki wieprzowe z groszkiem i szparagami w sosie z sera pleśniowego. Danie, choc brzmi skomplikowanie wcale do trudnych nie należy. Jego dodtkowym atutem jest szybkośc przygotowania. Mniej więcej w 30 min możemy miec naprawde smaczny obiad. Wyrazisty sos z dodatkiem sera plesniowego świetnie się komponuje z polędwiczkami wieprzowymi. U mnie danie podane  z ziemniakami i sałata

Polędwiczki wieprzowe w sosie plesniowym

Ingredients
  

  • 500 gr polędwicy wieprzowej pokrojonej w plastry
  • 1 spory pęczek szparagów
  • 100 gr ugotowanego zielonego groszku
  • 100 gr sera plesniowego pokrojonego w kostkę
  • 150 ml smietany 36 %
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • świeżo zmielony czarny

Instructions
 

  • Plastry polędwicy doprawić solą i pieprzem.
  • Umyte i osuszone szparagi ugotować przez kilka minut żeby były jędrne i chrupkie.
  • Rozgrzać na patelni masło, dodać mięso i podsmażyć na średnim ogniu przez minutę z każdej strony. Kiedy zmienią kolor, zmniejszyć ogień do minimum, dodać śmietanę i ser pleśniowy. Mieszac do rozpuszczenia sera.
  • Do mięsa z sosem dodać ugotowane szparagi i groszek. Wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Gotowac razem ok 30 min

o.

 

Pork tenderloin with green peas and asparagus in blue cheese sauce

Materials

  • 500 grams of sliced pork tenderloin
  • a large bunch of asparagus cooked
  • 100 grams of boiled green peas
  • 10 dag of blue cheese crushed
  • 15 dag of double cream
  • 1 tablespoon of butter
  • salt
  • freshly ground black

Instructions

  • Season the tenderloin slices with salt and pepper.
  • Wash and dry asparagus and boil for a few minutes to be firm and crispy.
  • Heat butter in a pan, add meat and fry over medium heat for a minute on each side. When meat changes the color, reduce the heat to a minimum, add double cream and blue cheese. Stir until the cheese is dissolved.
  • Add asparagus and peas to the meat with the sauce. Mix and eventually season with salt and pepper
  • Pork tenderloin with green peas and asparagus in blue cheese sauce

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube