Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowym. Szybkie w wykonaniu i pyszne polędwiczki w sosie z dodatkiem pomidorków koktajlowych , suszonych i tapenady pomidorowej. Istne pomidorowe szaleństwo.
Ponieważ bardzo lubię polędwiczki wieprzowe pewnie za jakiś czas zrobię polędwiczki wieprzowe pieczone z przepisu znalezionego u Karla, na Kosą po patelni 🙂
Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowym
Ingredients
- polędwica wieprzowa 500 gram pokrojona w plastry
- 1/2 pora pokrojonego w plastry
- sól i pieprz
- pomidory koktajlowe 10 szt przekrojone na pół
- papryka słodka mielona do smaku
- 4 pomidory suszone
- 3 łyzeczki tapenady z pomidorów suszonych i oliwek
- olej 2 łyżki
dodatkowo
- ugotowane ziemniaki
- ugotowane szparagi
Instructions
- Polędwiczki pokroić plastry 1,5 cm. Rozbic lekko dłoni, posolic, popieprzyć i odstawiać na 30 minut.
- Przesmażyć polędwiczki po dwie minuty z każdej strony. Dodac pora. Dusic razem do zeszklenia pora. Dodać pomidory koktajlowe i suszone, dusic razem ok 10 min. Dodac słodką paprykę i tapenadę . Dusic razem kolejne 10 min.
- Podawać z ziemniakami i szparagami



Pork tenderloin in tomato sauce
- 500 g pork sirloin sliced
- 1/2 leek sliced
- salt and pepper
- 10 cocktail ripe vine tomatoes cut in half
- sweet ground pepper to taste
- 4 dried tomatoes
- 3 tsp of tapenade of dried tomatoes and olives
- oil 2 tbsp
Additionally
- cooked potatoes
- cooked asparagus
- Cut tenderloin slices to 1.5 cm. Make it flat with a hand, season with salt and pepper and leave for 30 minutes.
- Fry the tenderloin for two minutes on each side. Add sliced leek. Simmer together to make the leek translucent. Add cherry tomatoes and dried tomatoes, simmer for about 10 minutes. Add sweet peppers and tapenade. Cook together another 10 min.
- Serve with potatoes and asparagus