Polędwica w cieście francuskim nadziewana żurawnią, morelami i śliwką
Ingredients
- 1 opakowanie ciasta francuskiego -500 gram
- Polędwica wieprzowa 500 gram
- Czerwona cebula duza
- 20 g suszonej żurawiny
- 30 g suszonych śliwek
- 35 g suszonej moreli
- garść świeżych liści lubczyku
- ½ łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka gorczycy białej
- 2 goździki
- pieprz kolorowy świeżo mielony
Na ryż z zielonym pesto:
- ryż ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Na zielone pesto:
- bazylia świeża 2 szkl
- kolendra świeża 1 szkl
- oliwa z oliwek 200 ml
- sól morska
- czosnek 3-4ząbki
- starty parmezan 1łyżka
- orzechy Pini lub pistacje 30gram
Dodatkowo:
- Fasola szparagowa
- Szparagi
Instructions
- Suszona żurawinę i morele zalać wrzątkiem i chwile odstawić do namoczenia. Po kilku minutach odsączyć z wody. Wszystkie suszone owoce pokroić w kostkę . Na patelni podsmażyć cebule, dodać pokrojone w kostkę suszone owoce . Doprawić do smaku. Duscic pod przykryciem az całość odparuje wodę i zgęstnieje.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wyjąć z lodówki ciasto francuskie i rozwałkować na 2 mm grubości). Na środku ciasta położyć polędwiczkę i nałożyć farsz z suszonych owoców i cebuli. W miarę ciasno zawinąć, zlepić końce.
- Roladkę położyć łączeniem do dołu na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem.Ponacinać w poprzek. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut .Odczekać kilka minut przed pokrojeniem na porcje.
Na zielone pesto:
- Bazylie i kolendrę opłukać pod bieżącą woda. Odsaczyc na durszlaku . Liście bazylii, kolendrę , orzechy oraz czosnek wrzucić do blendera i miksować na małych obrotach. Gdy zacznie powstawać papka, dolewać powoli oliwę. Całość doprawić sola . Dodać starty parmezan . Ugotowany ryz wymieszać z zielonym pesto
- Polędwicę w cieście podawać z zielonym ryżem i warzywami