Szukaj
Close this search box.

Pluszki z nadzieniem migdałowym i makowym

Uwielbiam wszelkie nadziewane bułeczki drożdżowe. Tu mamy rosyjskie bułeczki pluszki, które wynalazłam na jednym z blogów kulinarnych. Mnie kształt nie za bardzo wyszedł, jaki powinien i na pewno jeszcze ponowię próbę, żeby wyszły idealne, ale i tak było smacznie. Fajne do kawy. Moje ulubione z nadzieniem migdałowym. PYCHA

Pluszki z nadzieniem migdałowym i makowym

Ingredients
  

  • 325 ml letniego mleka
  • 50 g masła roztopionego
  • 1,5 łyżeczki majonezu
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży 9 g lub 18 g drożdży świeżych

Na nadzienie makowe:

  • 100 g suchego maku
  • 90 g cukru
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • Olejek migdałowy

Na nadzienie migdałowe:

  • 100 g cukru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g masła pokrojone w kostkę
  • 1/4 łyżeczki olejku migdałowego
  • 2 duże jaja

Instructions
 

  • Świeże drożdże rozpuścić w ciepłym mleku (150 ml) razem z 50 g cukru i solą. Odstawić na 5 minut.Następnie dodać mąkę, schłodzone , roztopione masło oraz majonez i resztę mleka . Całość wyrabiać przez kilka minut. Gotowe ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości .
  • Jeśli używamy suchych drożdży mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami . Dodać pozostałe składniki  i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Całość wyrabiać przez kilka minut by było miękkie i elastyczne . Gotowe ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według przepisu.
  • Następnie ciasto  wyłożyć na blat oprószony mąką, krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części. Uformować kulki. Odstawić je  na 5 – 10 minut przykryte wilgotną ściereczką. Każdą kulkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem
  • Posmarowany nadzieniem placek  zwinąć w rulon. Każdy naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.
  • Pluszki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 – 30 minut do podwojenia objętości
  • Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 190ºC.

Na nadzienie makowe:

  • Mak zalać wrzątkiem . Ostudzony dwukrotnie zmielić . Odsączyć z nadmiaru wody . Można do tego użyć lnianej ściereczki . Dodać cukier , mielone migdały i olejek migdałowy . Wymieszać do połączenia składników .

Na nadzienie migdałowe:

  • W misce połączyć cukier, mielone migdały, sól i masło.Mieszać aż składniki się połączą.
  • Dodać olejek migdałowy i jedno jajko . Ubijać i po krótkim czasie dodać drugie jajko do powstania kremowej masy

 

P1013687-2.jpg

P1013694-2.jpg

źródło inspiracji

http://www.mojewypieki.com/post/pluszki-czyli-rosyjskie-buleczki

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube