Pizzerinki z pastą z bakłażana. Kolejna odsłona pizzerinek. Tym razem z pastą z bakłażana domowej roboty, wędzona mozarellą, pieczarkami i małosolnymi ogórkami. Moja rada, zeby pastę z bakłażana zrobić dzień wcześniej.
Pizzerinki z pastą z bakłażana
Ingredients
Na ciasto do pizzerinek
- 4 szklanki mąki chlebowej
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- oliwa
Na paste z bakłażana
- 3 średnie bakłażany
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 1 słoik suszonych pomidorów w oleju same pomidory
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki pasty miso
- 1 łyżeczka pasty tagine
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo
- 2 kulki wędzonej mozarelli pokrojone w plasterki
- kilka pieczarek pokrojonych w plastry
- 3 ogórki małosolne lub kiszone
Instructions
Na ciasto do pizzerinek
- Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
- Wyciągnąć z miski, podzielić na 10 części. Za pomocą wałka lub rąk uformować placki
Na paste z bakłażana
- Bakłażany przekroic na pół, nakłuć widelcem, wstawić na blaszce do piekarnika. Piec przez około 20 min. Wystudzić i umsieścic w blenderze
- Cebule podsmazyc na złoto na patelni. Dorzucic do malaksera z resztą skladników i zmiksowac do preferowanej przez siebie konsystencji
Na pizzerinki
- Placuszki wyłożyć na oprószony blat. Używając wałka zrobić okrągły placek. Posmarować pastą z bakłażana Dodać ser i pieczarki. Piec przez około 5 min – 10 min. Wyciągnąć z piekarnika. Na koniec dodać plastry ogórka
Metoda dla maszynistów:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować pizzerinki



