Pizzerinki z burakiem, kozim serem i wędzonym łososiem. Ciasto na pizze z pastą z pieczonego buraka, wędzoną mozarellą , dodatkiem kremowego koziego sera i aromatycznego, wędzonego łososia. Tu broni się smak i wygląd.
Pizzerinki z burakiem, kozim serem i wędzonym łososiem
Prep Time 30 minutes mins
Cook Time 30 minutes mins
1 hour hr 30 minutes mins
Total Time 2 hours hrs 30 minutes mins
Course Appetizer, Breakfast, Main Course
Cuisine international
Servings 12
Ingredients
Na ciasto do pizzerinek
- 4 szklanki mąki chlebowej
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- oliwa
Na pastę z buraka
- 4 ugotowane lub upieczone buraki
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki majonezu
- 1 garść poszatkowanego koperku
- sól
- pieprz
Dodatkowo
- 1 kulka wędzonej mozarelli pokrojona w plastry
- 1 roladka koziego sera pokrojona w plasterki
- 120 g plastrów wędzonego łososia
Instructions
Na ciasto do pizzerinek
- Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
- Wyciągnąć z miski, podzielić na 10 części. Za pomocą wałka lub rąk uformować placki
Na pastę z buraka
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować
Na pizzerinki
- Placuszki wyłożyć na oprószony blat. Używając wałka zrobić okrągły placek. Położyć plastry wędzonej mozarelli. Posmarować pasta z buraka. Piec przez około 5 min – 10 min. Wyciągnąć z piekarnika. Na koniec dodać plastry wędzonego łososia i kozi ser.
Metoda dla maszynistów:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki
Keyword buraki, pizza