Pizza z jajem, porem i łososiem. Pizza domowej roboty z sosem porowo smietanowym, mozarella, łososiem i lekko scietymi jajkami. To połaczenie jest naprawdę pyszne
Pizza z jajem, porem i łososiem
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
1 godzina godzinę 30 minuty minut
Łączny czas 2 godziny godzin 30 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2
Składniki
Na ciasto do pizzy ( ilość na dwie pizze )
- 4 szklanki mąki chlebowej
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- oliwa
Na sos do pizzy
- 1 por
- 100 ml gęstej smietanki do sosów
- sól
- pieprz
- sczypta tymianku
- 2 łyżki masła
Dodatkowo
- 2 kulki mozarelli pokrojone w plasterki
- 1 puszka łososia
- 6 jaj
Instrukcje
Na ciasto do pizzy
- Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
- Wyciągnąć z miski, podzielić na dwie części. Za pomocą wałka lub rąk uformować dwa placki.
Na sos
- Na patelnię z rozgrzanym masłem włożyć pokrojone pory, doprawić solą i tymiankiem i mieszając smażyć przez ok. 1 – 2 minuty. Następnie wlać śmietankę, przykryć pokrywą i dusić przez kilka minut.
Na pizzę
- Gotowe ciasto wyłożyć na oprószony blat. Używając wałka zrobić okrągły placek. Wyłożyć nadzienie z pora Rozsmarować. Dodać ser. Piec przez około 10 min. Wyciągnąć z piekarnika. Na ciasto wbić jajka i. Piec kolejne kilka minut ( ok 6 min ) aż jajka się zetną. Po wyjęciu dodać łososia
Słowo kluczowe jajka, pizza, wegetariańskie