Szukaj
Close this search box.

Pink velvet cake z musem malinowym

Pink velvet cake z musem malinowym.  Kiedyś robiłam ciasto red velvet i tak przypadło mi do gustu, że postanowiłam zrobić w różowej wersji z musem malinowym. Pink velvet jest dość ciężkim ciastem, ale w połączeniu z malinowym dodatkiem świetnie razem współgra.

Pink velvet cake 

Składniki
  

Na ciasto

  • 2 szkl mąki
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 3/4 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki octu
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 ml różowego barwnika w płynie

Składniki na malinowy mus

  • 700 g malin świeżych lub mrożonych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i ½ opakowania galaretki malinowej na 600 ml wody
  • 500 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
  • Dodatkowo ok 500 gram malin

Instrukcje
 

Na ciasto

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Spód tortownicy o o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
  • Mąkę, sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać.
  • W osobnej misce roztrzepać widelcem jajko .Dodać olej, maślankę lub jogurt naturlany , barwnik. Wymieszać mikserem całość do połączenia składników .
  • Składniki suche wsypać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę .Mieszając tylko w jednym kierunku.
  • Do małej miseczki wlać ocet, dodać sodę, wymiesza do powstania piany i szybko. Wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać.
  • Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić. Ciasto Pink Velvet, wyrównać ścinając wierzch (by było proste, bez górki).Umieścić ponownie w tortownicy.

Na malinowy mus

  • Maliny (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej) i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Przetrzeć przez sitko, wyrzucić nasionka. Malinowe puree ponownie podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretkę w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia .
  • Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę . Tężejące purre połączyć z ubitą śmietaną. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać.
  • Na wystudzony pink velvet cake wyłożyć malinowy mus i odstawić do stężenia.

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube