Pierś z kury w sosie serowym z brokułem i szpinakiem. Kremowy, dobrze przyprawiony aromatyczny sos świetnie sprawdza sie z piersia kurczaka. Intensywny, serowy sos podkreśla smak delikatnego mięsa z kurczaka.
Pierś z kury w sosie serowym z brokułami i szpinakiem
Ingredients
- ⦁ 3 piersi kurczaka
- ⦁ 10 dag sera pleśniowego typu rokpol, lazur
- ⦁ 1 łyżka masła
- ⦁ 2 łyżki oleju
- ⦁ 1 szklanka 250 ml słodkiej śmietanki 36 % do sosów
- ⦁ 2 ząbki czosnku przecisniete przez praskę
- ⦁ kilka gałązek natki pietruszki
- ⦁ sól pieprz
- ⦁ papryka słodka 1/4 łyzeczki
- ⦁ kurkuma 1/4 łyżeczki
- ⦁ 1 brokuł podzielony na kwiatki i ugotowany aldente
- ⦁ 500 gram szpinaku udoszonego na maśle
Instructions
- Na patelni podsmazyc szpinak na masle do miekkosci. Miedzyczasie ugotowac brokul al dente.
- Umyte i osuszone mięso natrzec przyprawami i czosnkiem.
- Na patelni rozgrzac masło z olejem. Dodać mięso i smażyc na złoty kolor z obu stron.
- Dodać śmietankę i ser. Wymieszac i dusic do rozpuszczenia sie sera. Dodac przyprawy pozostałe z marynowania mięsa. Dodac szpinak i wymieszac. Dusic ok 30 min. pod koniec dodać brokul i jeszcze chwie razem podusic.
- Podawac z makaronem i dodatkowa porcja pokruszoneg sera plesniowego
ENGLISH VERSION
Chicken breast in a cheese sauce with broccoli and spinach
⦁ 3 chicken breasts
⦁ 10 dag of blue cheese
⦁ 1 tablespoon of butter
⦁ 2 tablespoons of oil
⦁ 1 cup (250 ml) of double cream
⦁ 2 cloves of garlic squeezed
⦁ A handful of chopped parsley
⦁ salt, pepper to taste
⦁ sweet pepper 1/4 of a teaspoon
⦁ turmeric 1/4 teaspoon
⦁ 1 broccoli divided into flowers and cooked aldente
⦁ 500 grams of spinach cooked on butter
On preheated frying pan, on butter cook spinach. In the meantime, cook broccoli al dente.
Wash and dry meat, season with spices and garlic.
Heat butter with oil in a frying pan. Add meat and fry in golden color on both sides.
Add cream and blue cheese. Mix and simmer until the cheese is dissolved. Add spices remaining from marinating meat. Add spinach and mix. Simmer about 30 min. At the end add the broccoli and simmer for another few minutes.
Serve with pasta and crumbs of blue cheese