Pierś z kury w paprykowej potrawce. Delikatna piers z kurczaka duszona w mocno paprykowej potawce ze słodkiej papryki. Smak potrawki podkręcaja suszone pomidory. Całość podana z ryżem i awokado.
Pierś z kury w paprykowej potrawce
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 45 minutes mins
Total Time 1 hour hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 2
Ingredients
- 6 papryk : czerwona pomarańczowa, żółta
- 1 por pokrojony w talarki
- 6 suszonych pomidorów pokrojonych na male kawałki
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/4 szklanki bulionu warzywnego
- olej
- sol
- pieprz
- 3 piersi z kury pokrojone w plasterki
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
Instructions
- Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pora i paprykę.
- Dorzucić suszone pomidory i czosnek. Dodać bulionu. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
- Pierś pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
- Na oleju podsmażyć pierś do lekkiego zrumienienia. Podsmażoną pierś przełożyć do paprykowej potrawki i dusić razem około 25 min.
- Podawać z ryżem i awokado.
Keyword Królikowe hity, kurczak, papryka, pierś z kurczaka, szybki obiad
Sweet pepper stew with chicken breast
For a stew
- 6 peppers: red (orange, yellow)
- 1 leek cut into slices
- 6 dried tomatoes cut into small pieces
- 2 cloves of garlic crushed
- 1/4 cup of vegetable broth
- oil
- salt
- pepper
For chicken breast
- 3 chicken breasts cut into slices
- 1 tablespoon of oil
- salt
- pepper
- sweet paprika
For a stew
- Cut the peppers in half and remove the seed nests. Fry the leek and paprika in hot oil.
- Add dried tomatoes and garlic. Add the broth. Simmer under cover for about 15 minutes. Season with salt and pepper.
For chicken breast
- Season chicken breast with salt, pepper, and sweet paprika. Fry the breast until light brown. Put the fried breast into a pepper stew and simmer for about 25 minutes together.
- Serve with rice and avocado.