Pierś z kurczaka z morelami
Składniki
Na piers z kurczaka
- Piers z kurczaka 4 sztuki
- Ser kozi miękki 200 gram
- Szynka parmeńska 8 plastrów
- papryka słodka
- czosnek granulowany
- Imbir
- Kolendra
- Kminek
- Galka muszktalowa
Nadzienie
- Cebula czerwona 2 sztuki
- Żurawina suszona 50 gram
- Morele suszone 500 gram
- Śliwka suszona kilka sztuk
- Powidła śliwkowe do smaku nie pisze ile bo to kwestia gustu
- Olej
Sos morelowy
- Morele świeże 150 gram
- Morele suszone 10 sztuk
- Masło klarowane
- Brazowy cukier
- Białe wino 1/4 szklanki
- Imbir
- Kurkuma
Kuskus
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 posiekana cebula
- 2 łyżki pasty tagine
- 1/2 puszki passaty pomidorowej
- mała garść świeżego posiekanego oregano
- sok z cytryny
- 1 łyżka jasnego miodu
- 1 kostka bulionu z kurczaka
- 200 g dużego kuskus
- garść posiekanej pietruszki
Sałatka
- Soczewica ¼ puszki
- Czarna fasola ¼ puszki
- Czarne oliwki garść
- Burak 1 sztuka
- Granat ziarna
- Ocet balsamiczny
- Musztarda
- Miód
Instrukcje
Na piers z kurczaka
- Na oleju podsmażyć pokrojona w talarki cebule , dodać namoczona w wodzie żurawinę , pokrojone na mniejsze kawałki morele i suszone śliwki . Dusic razem pod przykryciem przez 10 min . Dodać przyprawy i pod koniec do smaku powidła śliwkowe . Przed nadzianiem piersi wystudzić farsz
- Piersi umyć i przekroić po środku tworząc kieszonkę . Wysmarować od środka przyprawami i posmarować od środka kozim serem i nadziać częścią wystudzonego farszu . Kazda piers owinąć w 2 plastry szynki parmeńskiej . Piersi owinięte w szynkę umieścić w naczyniu żaroodpornym . Na wierzchu umieścić resztę nadzienia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok 40 min
Sos morelowy
- Na masło klarowane wrzucić świeże i suszone morele i podsmażyć . Dolać odrobinę wody żeby się przypaliło . Po kilku minutach dodać 1/3 szklanki wina , brązowy cukier , imbir i kurkumę . Dusic aż wino odparuje i całość będzie gesta . Zblendowac całość na gładką masę
Kuskus
- Rozgrzać oliwę na patelni . Dodać cebulę i dusić przez 10 minut, aż zaczynie się karmelizować. Dodać pastę tagine, pół puszki passaty , odrobinę soku z cytryny, oregano , miód i kostkę rosołową .Doprawić odrobiną soli i dużą ilością pieprzu. Wszystko dobrze wymieszać i dusić chwilę pod przykryciem
- Dodać kuskus i gotować na wolnym ogniu przez ok 10 min
Sałatka
- Buraka pokroić w kostkę , dodać soczewice , czarna fasole , czarne oliwki i ziarna granatu . Doprawić sola i pieprzem . W miseczce wymieszać miód , ocet balsamiczny i musztardę . Powstały sos wymieszać z sałatka
- U mnie dodatkowo karmelizowane marchewki