Jak znudziła Wam się pierś z kurczaka w panierce z bułki tartej, to Konefka podrzuca pomysł na pierś z kurczaka z małym twiścikiem. Pierś owinięta w liście kapusty, a pomiędzy mix zrobiony z orzechów laskowych, musztardy i koncentratu pomidorowego. Pierś z kurczaka w kapuście z orzechami laskowymi spełni najwybredniejsze gusta


Przepis na: pierś z kurczaka w kapuście z orzechami laskowymi
Składniki
- 4 małe piersi z kurczaka
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 8 liści kapusty włoskiej
- 4 łyżki mielonych orzechów laskowych
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- słodka papryka w proszku
- zioła prowansalskie
- 200 ml soku pomidorowego
Instrukcje
- Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć i doprawić solą i pieprzem. Smażyć na 1 łyżce gorącego masła na złoty kolor z obu stron. Z kapusty wyciąć twardą, środkową część. Zblanszować we wrzącej osolonej wodzie przez 2 minuty. Odstawić do ostygnięcia
- Połączyć orzechy laskowe, musztardę i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Na blacie ułożyć 2 liście kapusty, tak, żeby zachodziły na siebie. Na liściach rozsmarować mieszankę z orzechów laskowych. Na to położyć pierś z kurczaka. Zawinąć w liście kapusty.
- Zrobić tak z pozostałą częścią mięsa i kapusty. Tak przygotowane mięso podsmażyć na pozostałym maśle, polać sokiem pomidorowym, doprawić solą i pieprzem i dusić 20 minut. Podawać z puree ziemniaczanym.








Pomysł na inne wykorzystanie kapusty https://kroolinaria.pl/przepis-na-golabki-bez-zawijania-w-sosie-pomidorowym/