Pierś z kurczaka nadziewana paprykowym ajvarem i fetą
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
Na pierś z kurczaka
- 2 piersi z kurczaka
- 80 gr sera feta
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 4 łyżki paprykowaego ajvaru
- przyprawy do smaku
- papryka słodka
- czosnek granulowany
- imbir
- kolendra
- kmin rzymski
- gałka muszkatołowa
Na sos paprykowy
- 3 papryki : czerwona pomarańczowa, żółta
- 1/2 cebuli
- 6 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/4 szklanki bulionu warzywnego
- 150 ml słodkiej smietanki do sosów
- olej
Instrukcje
Na pierś z kurczaka
- Piersi umyć i przekroić , żeby otrzymać płat mięsa, który można rozłożyć na płasko. Wysmarować od środka przyprawami. Na mięsie rozmarowac ajvar i posypac pokruszona fetę .Zwinąć w roladkę. Każdą piers owinąć w 4 plastry szynki parmeńskiej . Piersi owinięte w szynkę umieścić w naczyniu żaroodpornym . wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok 40 min
Na sos paprykowy
- Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Na rozgrzanym oleju podsmazyc cebulę i paprykę.
- Dorzucić suszone pomidory i czosnek.Dodac bulionu Dusić pod przykryciem około 15 minut.Pod koniec dodac smietanke.Doprawic solą i pieprzem
- Całość lekko wystudzić i zblendować.
- Piers podawac z sosem paprykowym. Warzywa wedle uznania. U mnie brokuły
Słowo kluczowe danie obiadowe, feta, papryka, pierś z kurczaka
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Składniki
For chicken breast
- 2 chicken breasts
- 80 gr
- 8 slices Parma ham
- 4 tablespoons of ajvar pepper
- Spices to taste
- paprika
- granulated garlic
- ginger
- ground coriander
- ground cumin
- nutmeg
For pepper sauce
- 3 peppers: red orange, yellow
- 1/2 onion finely chopped
- 6 dried tomatoes
- 2 cloves of garlic crushed
- 1/4 cup vegetable stock
- 150 ml of single cream
- oil
Instrukcje
For chicken breast
- Wash breasts and cut them to obtain a piece of meat that can be spread flat. Season the inside of the breast with spices. Spread ajvar on the meat and sprinkle with crumbled feta. Roll into the roll. Wrap each breast with 4 slices of Parma ham. Put the breasts packets in a casserole dish. Put in the oven preheated to 180 C and bake for about 40 minutes
For pepper sauce
- Cut the peppers in half and remove the seed nests. Fry onions and peppers ina hot oil.
- Add the dried tomatoes and garlic. Add the stock. Cover for about 15 minutes. In the end add the cream. Season with salt and pepper.
- Allow to slightly cool and blend.
- Serve chicken breast with sauce and any vegetables
Słowo kluczowe ajvar, chicken breast