Konefka poleca: pierś w sosie z brokułami i groszkiem
Obiad pt: Mam lenia, tudzież smarkam się i głowa mi pęka, nie będę stała przy garach. Gdyby nie to, że pierś z kurczaka domagała się już uwagi, to być może Konefka wprowadziłaby bunt w szeregach i nic nie ugotowała.
Na szczęście to danie robi się szybko i w zasadzie prawie samo, więc nie było jakiejś tragedii. Zdrowe brokułki i zielony groszek w gratisie dla smaku trochę mniej zdrowego parmezanu. W sumie 30 minut i obiad można podawać na stół. A potem można leżeć i pachnieć,lub jak w przypadku Konefki schodzić z tego świata z katarem i innymi atrakcjami
Pierś w sosie z brokułami i groszkiem
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 45 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 5
Składniki
- 600 g filetu z kurczaka
- 1 brokuł
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 200 ml bulionu np. z kostki
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka musztardy np. miodowej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól
- pieprz ziołowy
- 1 łyżka ziół oregano, bazylia, majeranek, tymianek
Instrukcje
- Kurczaka pokroić poziomo cieńsze filety. Wszystkie części kurczaka doprawić solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem oraz wysmarować łyżką oliwy. Odłożyć do zamarynowania na ok 1 godzinę
- Brokuła podzielić na różyczki
- Filety delikatnie obtoczyć w mące. Rozgrzać dużą patelnię 1 łyżką oliwy i masłem. Włożyć kurczaka, podsmażyć po ok. 2 minuty z każdej strony. Wlać gorący bulion wymieszany ze śmietanką i musztardą, gotować kilka minut. Dodać brokuła i groszek, gotować kolejne kilka minut.
- Pod koniec wymieszać z pietruszką. Sprawdzić doprawienie solą.
- Odstawić z ognia i posypać tartym parmezanem.
Słowo kluczowe brokuły, parmezan, pierś z kurczaka, zielony groszek
Podrzucam też przepis na kotlety drobiowe z brokułami https://kroolinaria.pl/turkey-burgers-with-broccoli/