Kotlety drobiowe z brokułem. Pyszne, delikatne kotlety podane z sałatką z pomidorów. Kotlety są soczyste i bardzo aromatyczne. Dla mnie bomba.
Kotlety drobiowe z brokułem
Składniki
Na kotlety
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 1 brokuł podzielony na różyczki i ugotowany
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 łyżki płatków owsianych
- sól pieprz
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
Na sałatkę
- 1/2 szklanki drobno posiekanej białej cebuli
- 1 średnia papryczka jalapeño bez gniazda nasiennego
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 1/2 pomarańczowej papryki pokrojonej w kostkę
- ¼ szklanki soku z limonki
- ¾ łyżeczki dobrej soli morskiej
- 8 małych dojrzałych czerwonych pomidorów posiekanych
- ½ szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry
Instrukcje
Na kotlety
- Brokuła rozgnieść widelcem. Na patelni z olejem podsmażyć cebulę. Wystudzić. W misce umieścić mięso mielone, cebulę, rozdrobnionego brokuła, jajko i płatki owsiane. Doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dobrze wymieszać.
- Mokrymi dłońmi uformować kotlety i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej lekko oliwą
- Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 – 30 min.
Na sałatkę
- W średniej wielkości misce połączyć pokrojoną cebulę, jalapeño,papryki, sok z limonki i sól. Pozwolić się marynować przez około 5 minut. Międzyczasie pokroić pomidory i kolendrę.
- Dodać posiekane pomidory i kolendrę do miski i zamieszać, aby połączyć. W razie konieczności dodać soli
- Aby uzyskać najlepszy smak, mieszaninę należy marynować przez minimum 15 minut
- Moje kotlety podawane z ziemniaczanym puree skropionym pistacjowym pesto
źródło inspiracji https://www.kuchniamagdaleny.pl/2019/07/dieta-smacznie-dopasowana-przepisy.html
Turkey burgers with broccoli
For burgers
- 400 g minced turkey meat
- 1 broccoli divided into florets and cooked
- 1 onion diced
- 3 tablespoons rolled oatmeals
- salt pepper
- 1 tablespoon of dried Provencal herbs
For salad
- 1/2 cup of finely chopped small white onion
- 1 medium jalapeño seeds removed, finely chopped
- 1/2 red pepper seeds removed finely chopped
- 1/2 orange pepper seeds removed finely chopped
- ¼ cup of lime juice
- ¾ teaspoon of sea salt
- 8 small ripe red tomatoes chopped
- ½ cup of finely chopped fresh coriander
For burgers
- Mash broccoli with a fork. Fry onions in a frying pan. Set aside to cool. Put minced meat, fried onion, mashed broccoli, egg and oatmeal in a bowl. Season with salt and pepper and Herbes of de Provence. Mix well.
- With wet hands, form burgers and arrange them on a baking tray lined with baking paper and lightly oiled
- Bake in the oven at 180 degrees for about 20-30 minutes.
For salad
- In a medium-sized bowl, combine chopped onion, jalapeño, chopped pepper, lime juice and salt. Let it marinate for about 5 minutes. In the meantime, cut tomatoes and coriander.
- Add the chopped tomatoes and coriander into the bowl and stir to mix. Add salt if necessary
- For the best taste leave it to stand for 15 minutes
- My burgers served with potato puree sprinkled with pistachio pesto