Kotlety drobiowe z brokułem/Turkey burgers with broccoli

Kotlety drobiowe z brokułem. Pyszne, delikatne kotlety podane z sałatką z pomidorów. Kotlety są soczyste i bardzo aromatyczne. Dla mnie bomba.

Kotlety drobiowe z brokułem

Ingredients
  

Na kotlety

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 brokuł podzielony na różyczki i ugotowany
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • sól pieprz
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich

Na sałatkę

  • 1/2 szklanki drobno posiekanej białej cebuli
  • 1 średnia papryczka jalapeño bez gniazda nasiennego
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1/2 pomarańczowej papryki pokrojonej w kostkę
  • ¼ szklanki soku z limonki
  • ¾ łyżeczki dobrej soli morskiej
  • 8 małych dojrzałych czerwonych pomidorów posiekanych
  • ½ szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry

Instructions
 

Na kotlety

  • Brokuła rozgnieść widelcem. Na patelni z olejem podsmażyć cebulę. Wystudzić. W misce umieścić mięso mielone, cebulę, rozdrobnionego brokuła, jajko i płatki owsiane. Doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dobrze wymieszać.
  • Mokrymi dłońmi uformować kotlety i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej lekko oliwą
  • Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 – 30 min.

Na sałatkę

  • W średniej wielkości misce połączyć pokrojoną cebulę, jalapeño,papryki, sok z limonki i sól. Pozwolić się marynować przez około 5 minut. Międzyczasie pokroić pomidory i kolendrę.
  • Dodać posiekane pomidory i kolendrę do miski i zamieszać, aby połączyć. W razie konieczności dodać soli
  • Aby uzyskać najlepszy smak, mieszaninę należy marynować przez minimum 15 minut
  • Moje kotlety podawane z ziemniaczanym puree skropionym pistacjowym pesto

 

 

źródło inspiracji https://www.kuchniamagdaleny.pl/2019/07/dieta-smacznie-dopasowana-przepisy.html

Turkey burgers with broccoli

 

For burgers

  • 400 g minced turkey meat
  • 1 broccoli divided into florets and cooked
  • 1 onion diced
  • 3 tablespoons rolled oatmeals
  • salt pepper
  • 1 tablespoon of dried Provencal herbs

For salad

  • 1/2 cup of finely chopped small white onion
  • 1 medium jalapeño seeds removed, finely chopped
  • 1/2 red pepper seeds removed finely chopped
  • 1/2 orange pepper seeds removed finely chopped
  • ¼ cup of lime juice
  • ¾ teaspoon of sea salt
  • 8 small ripe red tomatoes chopped
  • ½ cup of finely chopped fresh coriander

For burgers

  1. Mash broccoli with a fork. Fry onions in a frying pan. Set aside to cool. Put minced meat, fried onion, mashed broccoli, egg and oatmeal in a bowl. Season with salt and pepper and Herbes of de Provence. Mix well.
  2. With wet hands, form burgers and arrange them on a baking tray lined with baking paper and lightly oiled
  3. Bake in the oven at 180 degrees for about 20-30 minutes.

For salad

  1. In a medium-sized bowl, combine chopped onion, jalapeño, chopped pepper, lime juice and salt. Let it marinate for about 5 minutes. In the meantime, cut tomatoes and coriander.
  2. Add the chopped tomatoes and coriander into the bowl and stir to mix. Add salt if necessary
  3. For the best taste leave it to stand for 15 minutes
  4. My burgers served with potato puree sprinkled with pistachio pesto

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube