Pierś w sosie mango. Delikatny sos mango z dodatkiem imbiru, octu winnego i miodu. Do tego pierś z kurczaka pieczona w piekarniku oraz perłowy kuskus.
Składniki
Na sos mango
- 2 mango
- 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżeczki syropu klonowego lub cukru
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżeczka oliwy
- mała szczypta soli
Na pierś z kurczaka
- 2 filety z kurczaka
- sól
- pieprz
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta kurkumy
- szczypta cynamonu
- sczypta gałki muszkatołowej
Instrukcje
Na sos mango
- Zmiksować miąższ mango z octem, sokie z limonki, syropem, imbirem, oliwą i solą lub sosem rybnym. Wlać do rondla bezpośrednio przez sitko pozostawiając nieprzetarte resztki na sitku (starajmy się aby było ich jak najmniej). Otrzymany mus gotować przez ok. 4 minuty aż zgęstnieje, następnie jeszcze raz zmiksować na gładki sos
Na pierś z kurczaka
- Filet natrzeć 1 łyprzyprawami oraz wysmarować olejem. Zgrillować na patelni grillowej lub usmażyć na zwykłej patelni.
- Pierś podawac z sosem i perłowym kuskusem