Pierś w parmezanowej panierce w sosie pieprzowym
Pierś w parmezanowej panierce w sosie pieprzowym
Prep Time 7 hours hrs 45 minutes mins
Cook Time 45 minutes mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4
Ingredients
Na pierś z kurczaka
- 3 średnie piersi kurczaka
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 jajka roztrzepane
- 3/4 szklanki tartego parmezanu lub grana padano mnie wyszło trochę więcej
- 1 łyżka mąki
Na sos
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 250 g małych pieczarek
- 500 ml bulionu wołowego
- 300 ml słodkiej śmietanki
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 50 ml whisky
- 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 pęczek szparagów pokrojonych na małe kawałki
Instructions
Na pierś z kurczaka
- Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na 3 cieńsze filety, następnie rozdzielić na mniejsze filety. Rozbić tłuczkiem na taką samą grubość.
- Doprawić solą, pieprzem, oregano i czosnkiem. Obtoczyć w roztrzepanym jajku. Następnie obtoczyć w mieszance parmezanu z mąką.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez około 20 minut
Na sos
- Na patelni rozgrzać masło klarowane. Na patelnię wrzucić pieczarki i podsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Kiedy cebula będzie półprzezroczysta, wlać whiski i chwilę razem smazyć, aż zredukuje się płyn. Dodać pieprz marynowyany, wymieszać Następnie dodać śmietanę, wywar wołowy i wymieszać. Dusic około 10 minut. Dodać upieczone pierski z kurczaka i dusic razem kolejne 10 minut. Na koniec dodać szparagi, wymieszac i dusic razem jeszcze około 5 minut
Keyword pieprz marynowany, pierś z kurczaka, sos pieprzowy
Podrzucam też przepis na Pierś z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów – kroolinaria