Pierożki drożdżowe z nadzieniem mięsnym

Króliś (doświadczalny) poleca: pierożki drożdżowe z nadzieniem mięsnym
Też tak macie, że narobicie tego żarcia a potem kombinujecie jak to przerobić, żeby przez cały tydzień nie jeść tego samego? Konefka ugotowała rosołu dla armii wojska, z zamysłem, że mięso wykorzysta do pierogów.
No ale tego farszu potem na pierogi, z tego mięsa rosołowego też wyszło cusik jakby dużo i żeby je jakoś wykorzystać, Konefka dodała do nadzienia kilka łyżek paprykowego ajvaru, zrobiła ciasto jak na pizzę i narobiła drożdżowych pierożków z nadzieniem mięsnym.
Nawet fajne wyszły, Konefka kilka sama pożarła za jednym zamachem, jeszcze ciepłe z piekarnika. Króliś też wyjątkowo pożarł, bez jakiś specjalnych scen dantejskich, więc można uznać, że poleca.
Fajne na imprezkę, jeśli takowe robicie, bo Konefka jest odludkiem i musiała sama zeżreć…no dobra przy drobnej pomocy królisia

Pierożki drożdżowe z nadzieniem mięsnym

Pierożki drożdżowe z nadzieniem mięsnym

Prep Time 1 hr 30 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 2 hrs
Course Main Course
Cuisine international
Servings 20

Ingredients
  

Na ciasto

  • 2 szklanki mąki chlebowej
  • 0.75 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczka drożdży instant lub 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki cukru
  • oliwa

Na nadzienie do pierogów

  • 230 g ugotowanej marchwii z rosołu
  • 190 g ugotowanej pietruszki z rosołu
  • 270 g ugotowanej wołowiny z rosołu
  • 270 g ugotowanego mięsa kurczaka z rosołu
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki paprykowego ajvaru
  • sól pieprz do smaku

Instructions
 

Na ciasto

  • Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyciągnąć z miski, rozwałkować na kształt prostokąta i podzielić na 4 części

Metoda dla maszynistów

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto i rozwałkować na kształt prostokąta i podzi

Na nadzienie do pierogów

  • Na patelni podsmażyć cebulę. Pozostałe składniki umieścić w blenderze, dodać ciepła cebulę i zmiksować na gładką masę. Odstawić do wystudzenia.

Na pierogi

  • Ciasto drożdżowe wałkować ciasto na cienkie placki i wycinać kółka. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić pierogi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na około 15 minut
Keyword drożdżowe, pierożki
Pierożki drożdżowe z nadzieniem mięsnym
Drodżowe pieerożki
Pierożki drożdżowe z nadzieniem
Pierożki z nadzieniem z mięsa z rosołu
Pierogi z ciasta drożdżowego

Podrzucam też przepis na pierogi z kiełbasą i ziemniakami https://kroolinaria.pl/pierogi-z-ziemniakami-i-kielbasa/

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube