Pierogi z żurawiną

Pierogi z żurawiną

Pierogi z żurawiną

Pierogi z żurawiną

Pierogi z żurawiną

Prep Time 1 hr 30 mins
Cook Time 30 mins
1 hr
Total Time 3 hrs
Course Main Course
Cuisine international
Servings 30

Ingredients
  

Na żurawinę

  • 500 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 1 – 1 25 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozrobione w dwóch łyżkach wody
  • 4 łyżeczki żelatyny lub 4 listki żelatyny

Na ciasto do pierogów

  • 300 g mąki 00
  • 200 g mąki krupczatki jak nie macie można zrobić tylko z mąki 00
  • 1 szkl wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła

Instructions
 

Na żurawinę

  • Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
  • Owoce wymieszać z cukrem, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Owoce puszczą na pewno dużo soku. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika. Żelatynę powoli wmieszać do gorących owoców. Wstawić na noc do lodówki
  • Na ciasto do pierogów
  • Masło dodać do wrzącej wody i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
  • Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę.

Na pierogi

  • Ciasto pierogowe wałkować na cienkie placki i wycinać kółka.
  • Na krążkach układać porcję nadzienia i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Podawać ze słodką śmietanką. Można posypać cukrem
Keyword na słodko, pierogi, zurawina
Pierogi z żurawiną
pierogi z nadzieniem owocowym
pierogi owocowe
pierogi z nadzieniem żurawinowym

Podrzucam też przepis na pierogi z tartymi ziemniakami https://kroolinaria.pl/pierogi-z-tartymi-ziemniakami/

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube