Pierogi z frużeliną z czarnej porzeczki i białym serem

Króliś (doświadczalny) poleca: pierogi z porzeczkową frużeliną i białym serem

Oj, Konefka to by mogła pierożki o każdej porze dnia i nocy. Mogłaby na śniadanie, obiad i kolację, nawet i na jakieś posiłki pomiędzy też.
Tym razem, pierożki, w wersji na słodko. W środku frużelina z czarnej porzeczki, biały ser a na to masło szałwiowe i cynamonowa posypka. No orgazm, to mało powiedziane.
Króliś (doświadczalny) niestety też pierożki lubi, więc była wojna, kto ile ma zjeść. Konefka jako narzędzia perswazji musiała użyć wałka, żeby króliś się opamiętał i zostawił Konefce choć coś na otarcie łez.
Dobrze, że Konefka miała na podorędziu to narzędzie zbrodni, bo w przeciwnym wypadku o pierożkach by mogła sobie tylko pomarzyć

Pierogi z frużeliną z czarnej porzeczki i białym serem

Prep Time 1 hour 30 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 2 hours
Course Main Course
Cuisine international
Servings 30

Ingredients
  

Na frużelinę z czarnej porzeczki

  • 1 puszka czarnej porzeczki z sokiem 1 op 290 g
  • podaje tu produkt angielski w zastępstwie można użyć kompotu z czarnej porzeczki firmy Rolnik
  • 3 listków żelatyny dr Oteker
  • 15 g budyniu w proszku
  • cukier opcjonalnie
  • dodatkowo
  • biały ser z wiaderka
  • drobny cukier opcjonalnie

Na ciasto pierogowe

  • 300 g mąki 00
  • 200 g mąki krupczatki jak nie macie można zrobić tylko z mąki 00
  • 1 szkl wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła

Instructions
 

Na frużelinę z czarnej porzeczki

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Ja robię w ten sposób, że odcisniętą żelatynę wkładam do szklanki, a następnie do osobnego naczynia wlewam gorącą wodę i w to wstawiam szklankę z żelatyną i mieszając czekam aż zmieni konsystencję na płynną.
  • W małym garnuszku wymieszać porzeczkę, sok i cukier. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, budyń wymieszany z odrobiną wody. Dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.
  • Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia.
  • Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.
  • Jeśli frużelina będzie za rzadka, dodać trochę więcej żelatyny.

Na ciasto do pierogów

  • Masło dodać do wrzącej wody i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
  • Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę.

Na pierogi

  • Ciasto pierogowe wałkować na cienkie placki i wycinać kółka.
  • Na krążkach układać porcję białego sera, frużeliny porzeczkowej i cukru. Złożyć na pół i zlepić brzegi.
  • Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Podawać według uznania, u mnie było to masło i posypka cynamonowa (cynamon wymieszany z drobnym cukrem)
Keyword biały ser, czarna porzeczka, pierogi
pierogi z frużeliną z czarnej porzeczki

pierogi z serem

pierogi z cynamonową posypką

pierogi na słodko

pierogi z porzeczką

Podrzucam też przepis na Ciasto z namelaką z białej czekolady i porzeczkową frużeliną – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube