Pierogi z biała kiełbasą
Ingredients
Na pierogi
- 500 g pszennej mąki
- 100 ml ciepłej wody
- 1 jajko
Na farsz
- 1 kg białej surowej kiełbasy
- 2 łyżki chrzanu
- 1 jajko
- 1 n łyżeczka suszonego majeranku
- sól
Instructions
- Mąkę zaparzyć gorącą wodą (wlać trochę i wymieszać nożem). Gdy zrobią się kluchy, wybić jajko. Posiekać, następnie wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić na ok. 30 minut.
- Kiełbasę sparzyć we wrzątku. Gdy wystygnie, obrać z osłonki, pokroić na mniejsze kawałki, rozdrobnić widelcem i przełożyć do miski. Wybić jajko, przyprawić chrzanem, majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki.
- Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Za pomocą szklanki wyciąć krążki. Na środku każdego położyć trochę farszu i zlepić brzegi
- Ugotować w osolonym wrzątku (po wypłynięciu wystarczy minuta). Odcedzić. Podawać ze zrumienioną na maśle cebulką. Udekorować według uznania
żródło inspiracji http://ewawachowicz.pl/przepisy,0,1287.html