Pierogi z białą kaszą gryczaną i twarogiem
Pierogi z białą kaszą gryczaną i twarogiem
Prep Time 1 hour hr 30 minutes mins
Cook Time 30 minutes mins
1 hour hr
Total Time 3 hours hrs
Course Main Course
Cuisine international
Servings 40
Ingredients
Na ciasto pierogowe
- 2 szkl mąki 00
- 1 szkl gorącego mleka
- 1 łyżka masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Na farsz
- 1 szklanka białej kaszy gryczanej
- 2 szklanki wody
- kostka sera białego 200 g półtłustego
- 1/2 kostki fety
- 1 jajo
- 1 cebula
- sól i koniecznie świeżo mielony pieprz
Instructions
Na ciasto pierogowe
- Masło dodać gorącego mleka i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
- Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę.
- Na farsz
- Kaszę gryczaną ugotować w proporcji 1:2 (kasza/woda) ze szczyptą soli i łyżeczką oleju. Kiedy kasza wchłonie wodę, pozostawić pod przykryciem, bez gazu na ok 5-10 minut. Podsmażyć cebulę ze szczyptą soli i dorzucić do kaszy. Ser biały i fetę rozdrobnić widelcem i dodać do farszu. Dodać jajko. Dodać świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Wymieszać.
Na pierogi
- Ciasto pierogowe wałkować na cienkie placki i wycinać kółka.
- Na krążkach układać porcję nadzienia i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Podawać z podsmażoną cebulką
Keyword biała kasza gryczana, feta, pierogi, twaróg
Podrzucam też przepis na pierogi z tarty,mi ziemniakami https://kroolinaria.pl/pierogi-z-tartymi-ziemniakami/