Piernikowe babeczki z nadzieniem marcepanowym. Nadal podtrzymujemy kilmat świąteczny. Wilgotne muffiny piernikowe z intensywnie pachnącym nadzieniem marcepanowym i dodatkiem pomarańczowej marmolady, która przełamuje słodki smak. Jest pysznie.
Ingredients
Składniki na 10 sztuk:
- ⦁ 300 g miodu
- ⦁ 130 g cukru
- ⦁ 125 g masła
- ⦁ 3 jajka
- ⦁ 400 g mąki pszennej
- ⦁ 50 g migdałów zmielonych
- ⦁ 50 g migdałów bardzo drobno posiekanych
- ⦁ 30 g kakao
- ⦁ 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ⦁ 5 łyżeczek przyprawy do piernika
- ⦁ świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
- ⦁ 2 łyżki soku z pomarańczy
Marcepanowo – pomarańczowe nadzienie:
- ⦁ 200 g masy marcepanowej
- ⦁ 3 łyżki zmielonych migdałów
- ⦁ 2 łyżki marmolady pomarańczowej
- ⦁ 2 łyżki likieru pomarańczowego lub soku z pomarańczy
- ⦁ 130 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Masą marcepanową zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać pozostałe składniki i wymieszać widelcem.
Instructions
Na babeczki
- Mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną – przesiać, odłożyć.
- W rondelku umieścić miód, cukier, masło. Rozpuścić na niewielkim ogniu do połączenia się składników. Często mieszac, żeby nie przypalić. Zdjąć z palnika, przestudzić (mieszanka może pozostać lekko ciepła).
Na marcepanowo – pomarańczowe nadzienie
- Do osobnej miski wlać rozpuszczony miód i dodać przesiane suche składniki, zmielone oraz drobno zmielone migdały, jajka, przyprawę korzenną, otartą skórkę i sok z pomarańczy. Zmiksować do połączenia. Powinno powstać klejące ciasto piernikowe.
Wykonanie:
- Przygotować formę do muffinów, wyłożyć papilotkami. Na dno każdej papilotki wyłożyć 1 – 2 łyżki ciasta piernikowego. Nawilżoną łyżeczką w środku zrobić wgłębienie i nałożyć 2 łyżeczki nadzienia. Przykryć ciastem piernikowym uważając, by nadzienie nie wydostało się na boki podczas pieczenia.Papilotki powinny być wypełnione do wysokości 5 mm od górnego brzegu papilotki.
- Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.Wyjąć, wystudzić na kratce.
- Polewa czekoladowa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g słodzonego mleka skondesowanego
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej . Dodać mleko skondesowane i połączyć z czekoladą. Polewą oblewać babeczki piernikowe. Ozdobić dodatkowymi bakaliami.
Ingredients for 10 cupcakes :
⦁ 300 g of liquid honey
⦁ 130 g of sugar
⦁ 125 g butter
⦁ ⦁ 3 eggs
⦁ 400 g of plain flour
⦁ 50 g of ground almonds
⦁ 50 g of finely chopped almonds
⦁ 30 g cocoa
⦁ 2 teaspoons of baking soda
⦁ 3 teaspoons of allspice
⦁ 1 teaspoon of cinnamon
⦁ skin orange peel
⦁ 2 tablespoons of orange juice
Sift plain flour, cocoa, and baking soda into a bowl. Put aside.
Place honey, sugar, and butter in a saucepan. Dissolve them on a low heat to combine the ingredients. Mix from time to time so the mixture does not burn. Remove from the heat and cool down (the mixture may remain slightly warm).
Pour the dissolved honey into a separate bowl and add dry sifted ingredients, both types of almonds, eggs, spices, orange peel, and orange juice. Combine. The mixture will remain very sticky.
Marzipan – orange filling:
⦁ 200 g of marzipan
⦁ 3 tablespoons ground almonds
⦁ 2 tablespoons of orange marmalade
⦁ 2 tablespoons of orange liqueur (or orange juice)
⦁ 130 g candied orange peel
Grate the marzipan on the grater. Add remaining ingredients and mix with a fork.
Prepare the form for cupcakes. At the bottom of each muffin/ cupcake case cake put 1 – 2 tablespoons of gingerbread dough. Moisten a spoon and make a hole in the middle and put 2 teaspoons of filling. Cover with gingerbread batter taking care that the filling does not come out when baking. The muffins cases should be filled up to a height of 5 mm from the top edge.
Bake at 170ºC for about 30 minutes or until dry stick. Remove, let it cool.
Chocolate glaze:
⦁ 200 g dark chocolate
⦁ 100 g of condensed sweetened milk
⦁ orange skin peel
⦁ almond flakes
Melt the chocolate in a water bath. Add milk and combine with chocolate. Pour chocolate glaze over the gingerbread cupcakes. Decorate with additional delicacies.
Legnickie bomby piernikowe