Szukaj
Close this search box.

Pierniko – sernik wykończony czekoladowym ganache

Do zrobienia pierniko-sernika zainspirowała mnie pewna dziewczyna z jednej z grup kulinarnych, do których należę. Zbliżały się moje urodziny i stwierdziłam, że to idealny moment, żeby sprawić sobie wykwintny prezent. Tortów nie lubię, dlatego sernik w połączeniu z piernikiem i czekoladową polewą ganache wydawał się idealnym pomysłem.

I to był idealny pomysł, idealne połączenie smaków  i idealne urodzinowe ciasto. Kremowy sernik  i mocno korzenny piernik oraz gorzka czekolada  na długo pozostaną w mojej pamięci.

Pierniko – sernik wykończony czekoladowym ganache

Składniki
  

Piernik można upiec dzień wcześniej

    Składniki na piernik:

    • 320 g mąki pszennej
    • 320 g miodu wielokwiatowego
    • 120 g masła
    • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
    • 14 g sody oczyszczonej
    • 140 ml mleka
    • 120 g brązowego cukru

    Składniki na sernik:

    • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    • 100 g masła
    • 125 g drobnego cukru do wypieków
    • 2 duże jajka oddzielnie białka i żółtka
    • 1 łyżka budyniu waniliowego lub skrobi ziemniaczanej
    • aromat rumowy

    Na ganache:

    • 200 g gorzkiej czekolady część można zastąpić mleczną
    • 200 ml śmietanki kremówki
    • 30 g masła

    Instrukcje
     

    Na piernik:

    • W garnuszku umieścić miód, masło, mleko, cukier. Podgrzać do rozpuszczenia się składników, często mieszając. Zdjąć z palnika i wystudzić
    • Do przestudzonej masy dodać przesianą mąkę pszenną z sodą oczyszczoną i przyprawami korzennymi. Wymieszać delikatnie i w jednym kierunku, do połączenia..Ciasto przelać do formy tortownicy o średnicy 24 – 25 cm
    • Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 minut lub dłużej, do zw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić

    Składniki na sernik:

    • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    • W misie miksera utrzeć masło z cukrem żeby otrzymać  puszystą i jasną masę. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Dodać suchy budyń  lub skrobię ziemniaczaną i  zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej.
    • Masę serową wylać na upieczony wcześniej piernik
    • Piec przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.

    Udekorować czekoladowym ganache:

    • Czekoladę rozpuścić w mocno podgrzanej śmietance (garnek zdjąć z ognia, nie gotować śmietanki, bo się zwarzy). Kiedy czekolada będzie prawie  rozpuszczona  , dodać masło i ponownie delikatnie wymieszać. Gotową masą czekoladową polać ciasto . Można ozdobić świeżymi kwiatami

     

    P1012850.JPG

    P1012865.JPG

    P1012895.JPG

    źródło inspiracji

    http://www.mojewypieki.com/post/sernik-tradycyjny

    Pain d’épices

    Udostepnij :

    Twitter
    Telegram
    WhatsApp

    Więcej przepisów

    Awokado

    Jajko zapiekane w awokado

      English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

    Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube