Do zrobienia pierniko-sernika zainspirowała mnie pewna dziewczyna z jednej z grup kulinarnych, do których należę. Zbliżały się moje urodziny i stwierdziłam, że to idealny moment, żeby sprawić sobie wykwintny prezent. Tortów nie lubię, dlatego sernik w połączeniu z piernikiem i czekoladową polewą ganache wydawał się idealnym pomysłem.
I to był idealny pomysł, idealne połączenie smaków i idealne urodzinowe ciasto. Kremowy sernik i mocno korzenny piernik oraz gorzka czekolada na długo pozostaną w mojej pamięci.
Pierniko – sernik wykończony czekoladowym ganache
Składniki
Piernik można upiec dzień wcześniej
Składniki na piernik:
- 320 g mąki pszennej
- 320 g miodu wielokwiatowego
- 120 g masła
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 14 g sody oczyszczonej
- 140 ml mleka
- 120 g brązowego cukru
Składniki na sernik:
- 500 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 100 g masła
- 125 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka oddzielnie białka i żółtka
- 1 łyżka budyniu waniliowego lub skrobi ziemniaczanej
- aromat rumowy
Na ganache:
- 200 g gorzkiej czekolady część można zastąpić mleczną
- 200 ml śmietanki kremówki
- 30 g masła
Instrukcje
Na piernik:
- W garnuszku umieścić miód, masło, mleko, cukier. Podgrzać do rozpuszczenia się składników, często mieszając. Zdjąć z palnika i wystudzić
- Do przestudzonej masy dodać przesianą mąkę pszenną z sodą oczyszczoną i przyprawami korzennymi. Wymieszać delikatnie i w jednym kierunku, do połączenia..Ciasto przelać do formy tortownicy o średnicy 24 – 25 cm
- Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 minut lub dłużej, do zw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić
Składniki na sernik:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- W misie miksera utrzeć masło z cukrem żeby otrzymać puszystą i jasną masę. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Dodać suchy budyń lub skrobię ziemniaczaną i zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej.
- Masę serową wylać na upieczony wcześniej piernik
- Piec przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.
Udekorować czekoladowym ganache:
- Czekoladę rozpuścić w mocno podgrzanej śmietance (garnek zdjąć z ognia, nie gotować śmietanki, bo się zwarzy). Kiedy czekolada będzie prawie rozpuszczona , dodać masło i ponownie delikatnie wymieszać. Gotową masą czekoladową polać ciasto . Można ozdobić świeżymi kwiatami