Szukaj
Close this search box.

Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Króliś (doświadczalny) poleca: piernik przekładany powidłami śliwkowymi


Piernik na święta to zajefajna opcja, zwłaszcza taki przekładany powidłami śliwkowymi i w gratisie podany z polewą czekoladową, nafaszerowaną suszonymi sliwkami moczonymi w rumie. Konefka z radości chlusnęła też sporą ilość rumu do samej polewy.

To taka propozycja i rozwiązanie na spokojne, ciche święta. Przed świętami swojego Królisia (doświadczalnego) faszerujecie pierniczkiem, do pierniczka podajecie herbatkę z rumem, serwując co godzinkę nowe dostawy i tym oto sposobem macie zadżumionego, nie pyskującego Królisia na święta.

Króliś ożłopany trunkiem, pochrapuje w fotelu, a Wy w tym czasie leżycie, pachniecie, objadacie się pierogami i sernikami i macie błogi czas tylko dla siebie. Jak chcecie sobie wydłużyć ta labę, polecam zaopatrzyc się w sporą kolekcję środków ogłupiających (rum, wódka, whiskey itp)

 

Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Ingredients
  

  • 2 garści śliwek suszonych dzien wcześniej namoczonych w rumie

Piernik przekładany

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 200 g płynnego miodu
  • 125 g masła
  • 3 jajka białka i żółtka osobno
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika np. z domowego przepisu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki kakao

Na śliwkowe przełożenie

  • 2 słoiczki powideł śliwkowych
  • 5 listków żelatyny
  • Na polewę czekoladową
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 1/4 szkl rumu

Instructions
 

Na piernik

  • Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodawać porcjami miód, ucierając dalej mikserem. Bezpośrednio do utartych składników przesiać mąkę pszenną wymieszaną z przyprawą korzenną, kakao i sodą, na końcu dodając kwaśną śmietanę – wymieszać składniki szpatułką.
  • Białka ubić na sztywno. Dodawać do masy piernikowej, w trzech turach, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.
  • Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej masłem.Piec w temperaturze 165ºC przez około 50 – 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Wystudzone blaty przekroić na trzy części.

Na śliwkowe przełożenie

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Połączyć z powidłami.
  • Ciasto przełożyć lekko ciepłą masą śliwkową. Udekorować polewą czekoladową.

Na polewę czekoladową

  • Wszystkie składniki umieścić w rondelku i na małym ogniu połączyc do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Mieszać, żeby nie przypalić. Połączyć ze śliwkami odsączonymi z rumu. Wymieszać i gotową polewe rozsmarować na pierniku

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube