Króliś (doświadczalny) poleca: piernik przekładany powidłami śliwkowymi
Piernik na święta to zajefajna opcja, zwłaszcza taki przekładany powidłami śliwkowymi i w gratisie podany z polewą czekoladową, nafaszerowaną suszonymi sliwkami moczonymi w rumie. Konefka z radości chlusnęła też sporą ilość rumu do samej polewy.
To taka propozycja i rozwiązanie na spokojne, ciche święta. Przed świętami swojego Królisia (doświadczalnego) faszerujecie pierniczkiem, do pierniczka podajecie herbatkę z rumem, serwując co godzinkę nowe dostawy i tym oto sposobem macie zadżumionego, nie pyskującego Królisia na święta.
Króliś ożłopany trunkiem, pochrapuje w fotelu, a Wy w tym czasie leżycie, pachniecie, objadacie się pierogami i sernikami i macie błogi czas tylko dla siebie. Jak chcecie sobie wydłużyć ta labę, polecam zaopatrzyc się w sporą kolekcję środków ogłupiających (rum, wódka, whiskey itp)
Piernik przekładany powidłami śliwkowymi
Ingredients
- 2 garści śliwek suszonych dzien wcześniej namoczonych w rumie
Piernik przekładany
- 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 200 g płynnego miodu
- 125 g masła
- 3 jajka białka i żółtka osobno
- 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika np. z domowego przepisu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżki kakao
Na śliwkowe przełożenie
- 2 słoiczki powideł śliwkowych
- 5 listków żelatyny
- Na polewę czekoladową
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 1/4 szkl rumu
Instructions
Na piernik
- Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodawać porcjami miód, ucierając dalej mikserem. Bezpośrednio do utartych składników przesiać mąkę pszenną wymieszaną z przyprawą korzenną, kakao i sodą, na końcu dodając kwaśną śmietanę – wymieszać składniki szpatułką.
- Białka ubić na sztywno. Dodawać do masy piernikowej, w trzech turach, delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.
- Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej masłem.Piec w temperaturze 165ºC przez około 50 – 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Wystudzone blaty przekroić na trzy części.
Na śliwkowe przełożenie
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Połączyć z powidłami.
- Ciasto przełożyć lekko ciepłą masą śliwkową. Udekorować polewą czekoladową.
Na polewę czekoladową
- Wszystkie składniki umieścić w rondelku i na małym ogniu połączyc do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Mieszać, żeby nie przypalić. Połączyć ze śliwkami odsączonymi z rumu. Wymieszać i gotową polewe rozsmarować na pierniku