Pieczone warzywa z łososiem. Jeden z fajniejszych obiadów jaki ostatnio robiłam. Już same warzywa wymiatają. Wyglądowo, bo super sie prezentują na talerzu. Smakowo też im niczego nie brakuje. Na talerzu jest tak jak lubię. Kolorowo i ładnie. Króliś ( doświadczalny ) też mega zadowolony, bo była ryba. Ryba w charakternym sosie teryiaki. Ja sobie odpuściłam rybę i wyżarłam Królisiowi wikększość warzywek.
Pieczone warzywa z łososiem
Ingredients
Na pieczone warzywa
- 3 nieduże bataty przekrojone na pół
- 3 średnie marchewki przekrojone na pół
- 3 średnie pietruszki obrane ze skóry i przekrojne na pół
- 8 małych ziemniaków ze skórką
- 4 małe buraczki ugotowane
- do smaku
- cząber suszony
- bazylia suszona
- rozmaryn suszony
- słodka papryka w proszku
- gałka muszkatałowa
- sól
- olej
Na łososia
- 4 filety z łososia po ok. 200 g
- 1/2 szklanki sosu teriyaki
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki miodu lub 4 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
Instructions
Na pieczone warzywa
- Wszystkie warzywa poza ziemniaczkami muszą byc przekrojone na półOstrym nożem, na całej długości warzyw, zrobić co 2 mm głębokie nacięcia.Warzywa posmarować pędzelkiem z olejem i posypać przyprawami. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut pod przykryciem w temperaturze 220 C.
Na łososia
- W większej misce wymieszać sos tariyaki, sok z limonki, miód lub cukier, czosnek, imbir. Łososia umieścić w misce z marynatą i dokładnie nia wysmarowac rybę. Odstawić na 1/2 – 1 godzinę na blat kuchenny.
- Łososia wyjąć z marynaty. Marynatę umieścic w rondelku i gotować przez około 10 – 15 minut, aż zgęstnieje. Sos przecedzić przez sitko.
- Łososia ułożyć skórką do dołu na grillu (lub patelni grillowej) i grillować przez około 8 minut, aż mięso będzie wysmażone do 2/3 wysokości filetu, a skórka będzie chrupiąca. Następnie przewrócić na drugą stronę i grillować jeszcze przez około 2 minuty.
- Warzywa podawać z kawałkami łososia. Można całość przed zjedzeniem skropić sosem