Pieczarki w maślanym sosie ( Tuscan butter mushrooms). Nie skłamię, jeśli napiszę, że to były najsmaczniej podane pieczarki, jakie jadłam do tej pory. Maślany, kremowy sos z dodatkiem szpinaku, pomidorków koktajlowych, koncentratu pomidorowego i słodkiej śmietanki. Ja podałam z makaronem parpadele, ale równie smaczne są ze świeżą pajdą chleba. Dodatkową zaletą jest szybkość przygotowania.
Pieczarki w maślanym sosie ( Tuscan butter mushrooms)
Składniki
- 4 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 250 g brązowych małych pieczarek
- 200 f dojrzałych pomidorków koktajlowych
- 100 ml słodkiej śmietanki do sosów
- tarty parmezan opcjonalnie
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta czerwonej papryki
- 200 g szpinaku
Instrukcje
- Na dużej patelni rozpuścić masło na średnim ogniu. Dodac czosnek i koncentrat pomidorowy i gotować przez 1 minutę. Dodać grzyby i podsmażyć z każdej strony. Nasteonie dodac pomidory aż zaczną pękać ok 5 minut.
- Dodać śmietanę i parmezan, doprawić solą, pieprzem i szczyptą czerwonej papryki, a następnie zagotować. Dodać szpinak i gotować, aż sos zgęstnieje, a szpinak zwiędnie, 5 minut.
- Podawać według uznania. Ja podałam z makaronem parpadele






