Króliś (doświadczalny) poleca: pesto z zielonego groszku
Takie pesto, to nie dość, że fajnie smakuje, to jeszcze z takim pesto możecie obskoczyć kilka posiłków. Ma to swoje plusy, bo jedno pesto wystarczy i na kanapki i na jakiś obiad więc wy macie obskoczonego królisia (doświadczalnego) i w ten sposób nie musicie się użerać z wymyślaniem czegoś nowego
Oszczędność czasu i nerwów. Ma się ten łeb? Co nie? Wy w tym czasie możecie leżeć i pachnieć. Konefka z takim pesto zrobiła grzaneczki na weekendowe śniadanie, jedne z jajkiem, drugie z mozzarellą. Lepsza byłaby burrata ale nie mieli dziady w sklepie.
Część pesto poszło na makaron. Pesto szybko się robi i w sumie śniadanie jak zepniecie pośladki możecie mieć w 30 minut. Do dzieła !!!
Pesto z zielonego groszku
Ingredients
- 200 g mrożonego groszku
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek naci pietruszki
- 60 g pistacji
- 80 g tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwa extra vergine jeśli potrzeba więcej proszę dodać
Instructions
- Groszek zblanszować przez dwie minuty. Umieścić w blenderze i lekko zmiksować. Dodać pistacje i ponownie zmiksować. Dodać resztę składników. Miksować do uzyskania ulubionej konsystencji. Ja lubię jak nie jest całkowicie zmiksowane na papkę. Jeśli widzisz, że pesto jest za gęste dodać więcej oliwy.
- Podawać według uznania, np na grzance z dodatkiem jajka na miękko, czy mozzarelli
Podrzucam tez przepis na Makaron z pesto z pieczonej papryki – kroolinaria