Pasta z papryki. Jakiś czas temu robiłam pesto z papryki. Z dodatkiem parmezanu i orzeszków pini. Było pysznie. Tak pysznie, że postanowiłam zrobić kolejną pastę z papryki. Papryka duszona na małym ogniu z czosnkiem i przyprawami. Intensywny smak i piękny kolor. Polecam ze świeżym chlebem.
Pasta z papryki
Ingredients
- 6 – 9 papryk mix kolorów czerwona, pomaranczowa, żółta
- 3 ząbki czosnku przeciśnietego przez praskę
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 50 ml oliwy z oliwek
- sol
- pieprz
Instructions
- Paprykę umyć i dokładnie osuszyć. W duzym garnku na gorący olej wrzucic paprykę i smażyć do zrumienienia. Dodac czosnek. Zmiejszyc ogien i dusic pod przykrywką przez ok 45 min. Dodac sól, pieprz, słodka paprykę. Dusić cały czas na małym ogniu, systematycznie mieszając do uzyskania gestej pasty.
Pepper paste spread
- 6 – 9 peppers mix of colors (red, orange, yellow)
- 3 cloves of garlic squeezed through the press
- 2 tablespoons of sweet pepper
- 50 ml olive oil
- salt
- pepper
- Wash the pepper and dry thoroughly. In a large pot of hot oil, put the peppers and fry until slightly browned. Add garlic. Lower the fire and simmer under cover for about 45 minutes. Add salt, pepper, sweet pepper. Simmer all the time over low heat, stirring regularly until a thick paste