Pasta z łososia pieczonego i wędzonego to kolejny pomysł na pastę kanapkową, gdy macie już dość tego co oferują w sklepach. Pasta jest łatwa i szybka do wykonania. Pasta jest też smaczna i zdrowa. Świetna propozycja na śniadanie.
Pasta z łososia z twarogiem
Ingredients
- surowy łosoś 200 g
- wędzony łosoś 100 g
- twaróg półtłusty 100 g
- limonka 1 sztuka
- szalotka 1 szt.
- śmietana 30 % 1 łyżka
- szczypiorek 1/2 pęczka
- papryka wędzona
- koperek suszony
- kminek mielony
- sól morska
- pieprz czarny mielony
Instructions
- Surowego łososia włożyć do naczynia żaroodpornego. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z 1 limonki i wędzoną papryką. Piec w piekarniku przez ok. 10 minut w temperaturze 180˚C.Do miski przełożyć twaróg półtłusty. Ugnieść go widelcem. Dodać posiekaną w drobną kosteczkę szalotkę. Doprawić do smaku suszonym koperkiem i kminkiem. Dokładnie wymieszać. Wędzonego łososia pokroić w drobną kostkę i dodać do miski, doprawić solą. Z upieczonego łososia sciągnąć skórę. Rozdrobnić widelcem. Dodać do pasty. Następnie dodać łyżkę śmietany i dokładnie wymieszać .