Makaron z cukinią i dorszem to taki obiad wymyślony na szybko po przejrzeniu lodówki i braku innych pomysłów na szybki posiłek. Czasem improwizując można wymyślić całkiem przyjemny obiad. Makaron z sosem z sera pleśniowego z dodatkiem cukinii i oliwek.
Makaron z cukinią i dorszem
Ingredients
- Na dorsza
- 2 filety z dorsza
- 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
- tymianek
- imbir
- koperek
- Na sos
- 250 gr sera pleśniowego
- 125 ml śmietanki 30 %
- pieprz
- Dodatkowo
- 1 cukinia pokrojona w cienkie pasy
- garść czarnych oliwek
Instructions
- Na dorsza
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.
- Na sos
- W małym rondelku rozpuścić śmietankę i ser , uważając żeby nie przypalić. Odstawić do ostygnięcia.
- Dodatkowo
- Sos z sera plesniowego połączyć z cukinią i oliwkami. Wymieszać . Podawac z rybą
Pasta with zucchini and cod
For fish
- 2 pieces Cod fillet
- 4 garlic cloves squezzed
- 1 lemon
- 2 tbsp olive
- pepper
- salt
- thyme
- ginger
- dill
For sauce
- 250 grams of blue cheese
- 125 ml single cream
- pepper
Additionally
- 1 courgette cut into thin strips
- a handful of black olives
For fish
- Heat the oven to approximately 180 ° C. Wash the fillets and dry with a paper towel. Crush cloves of garlic, and squeeze the juice from the lemon. Fill the fillets with salt, pepper, garlic and lemon juice. Season with the rest of the spices. Then coat the aluminum foil with olive oil. Put a fish in the foil and wrap it well. Bake for about 20 minutes.
For sauce
- In a small saucepan, dissolve the cream and cheese, taking care not to burn. Set aside to cool.
Additionally
- Combine the blue cheese sauce with zucchini and olives. Mix well . Serve with fish