Konefka szuka ostatnio nowych rozwiązań na wprowadzanie większej ilości warzyw do swojego jadłospisu. Z przerażeniem sobie przy tym uświadamia, że zaczyna się przemieniać w królisia (doświadczalnego), dla którego gotuje. Jak zaczną Konefce sie wydłużać zęby i rosnąć uszy, czy nie daj Bóg ogonek, wtedy zacznie się martwić.
No więc te warzywa, Konefce jakoś dużo się tej marfefki zrobiło niewiadomo skad, a że nieładnie wyrzucać, a przy tym te wprowadzane zmiany, żeby żreć więcej zieleniny, to Konefka przerobiła ,mafefkę na taką pastę warzywną.
W paście jest też por, pietruszka, sporo czosnku, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Do tego chrupiąca, przyjarana lekko cebulka. No i to fajne jest na kanapkę, z rączką na serduszku, bum cyk cyk…Fajne, ale nie dla królisia, czujecie?
Qufa, to Konefka tu na deszczu, wilki jakieś w tej kuchni, pot się leje po czterech literach, bo Konefka robi zdrowe, pyszne rzeczy, a te zdrowe, pyszne rzeczy królisiowi dupy nie urywają. No to kij mu w oko. Zdaniem Konefki jest naprawdę fajne i Konefka już ma kilka innych pomysłow na wykorzystanie tej pasty.
A Króliś może Konefkę cmoknąć
Pasta warzywna na kanapki
Ingredients
- 360 g marchewki tartej
- 190 g pietruszki tartej
- 205 g pora pokrojonego w kostkę
- 1 1/2 łyżki czerwonej papryki słodkiej
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka majeranku
- pieprz ziołowy
- 100 ml bulionu warzywnego
dodatkowo
- 270 g cebuli pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki masła klarowanego
Instructions
- Na dużej patelni rozprowadzić masło. Na gorące wrzucić warzywa i przesmażyć z przyprawami i czosnkiem. Mieszać w trakcie przesmażania. Jak zacznie przywierać do patelni dodać trochę bulionu i dusić pod przykrywką do miękkości warzyw. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać. Zdjąć pokrywkę i dusić do odparowania płynu. Połowę zawartości patelni zblendować i połączyć z resztą.
- Na osobnej patelni, na maśle zrumienić na złoto cebulę. Dodać tak przygotowaną cebulę do pasty i wymieszać.
Całośc ma około 780 kcl. W 100 gramach jest około 110 kalroii. Jedna kanapka, jak na zdjęciu to wartośc kaloryczna ok 200 kcl. Kromka chleba ok 92 kcl, serek 30 g – 75 kcl, pasta 30 g – 35 kcl
Podrzucam też przepis na Chlebki nan z pastą z suszonych pomidorów – kroolinaria