Szukaj
Close this search box.

Pasta warzywna na kanapki

Konefka szuka ostatnio nowych rozwiązań na wprowadzanie większej ilości warzyw do swojego jadłospisu. Z przerażeniem sobie przy tym uświadamia, że zaczyna się przemieniać w królisia (doświadczalnego), dla którego gotuje. Jak zaczną Konefce sie wydłużać zęby i rosnąć uszy, czy nie daj Bóg ogonek, wtedy zacznie się martwić.

No więc te warzywa, Konefce jakoś dużo się tej marfefki zrobiło niewiadomo skad, a że nieładnie wyrzucać, a przy tym te wprowadzane zmiany, żeby żreć więcej zieleniny, to Konefka przerobiła ,mafefkę na taką pastę warzywną.

W paście jest też por, pietruszka, sporo czosnku, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Do tego chrupiąca, przyjarana lekko cebulka. No i to fajne jest na kanapkę, z rączką na serduszku, bum cyk cyk…Fajne, ale nie dla królisia, czujecie?

Qufa, to Konefka tu na deszczu, wilki jakieś w tej kuchni, pot się leje po czterech literach, bo Konefka robi zdrowe, pyszne rzeczy, a te zdrowe, pyszne rzeczy królisiowi dupy nie urywają. No to kij mu w oko. Zdaniem Konefki jest naprawdę fajne i Konefka już ma kilka innych pomysłow na wykorzystanie tej pasty.

A Króliś może Konefkę cmoknąć

pasta warzywna

Pasta warzywna na kanapki

Prep Time 30 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 1 hour
Course Breakfast
Cuisine international
Servings 10
Calories 78 kcal

Ingredients
  

  • 360 g marchewki tartej
  • 190 g pietruszki tartej
  • 205 g pora pokrojonego w kostkę
  • 1 1/2 łyżki czerwonej papryki słodkiej
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz ziołowy
  • 100 ml bulionu warzywnego

dodatkowo

  • 270 g cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki masła klarowanego

Instructions
 

  • Na dużej patelni rozprowadzić masło. Na gorące wrzucić warzywa i przesmażyć z przyprawami i czosnkiem. Mieszać w trakcie przesmażania. Jak zacznie przywierać do patelni dodać trochę bulionu i dusić pod przykrywką do miękkości warzyw. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać. Zdjąć pokrywkę i dusić do odparowania płynu. Połowę zawartości patelni zblendować i połączyć z resztą.
  • Na osobnej patelni, na maśle zrumienić na złoto cebulę. Dodać tak przygotowaną cebulę do pasty i wymieszać.
Keyword czarna porzeczka, marchew, pasta warzywna, pietruszka

Całośc ma około 780 kcl. W 100 gramach jest około 110 kalroii. Jedna kanapka, jak na zdjęciu to wartośc kaloryczna ok 200 kcl. Kromka chleba ok 92 kcl, serek 30 g – 75 kcl, pasta 30 g – 35 kcl

pasta warzywna

pasta z warzyw

kanapki z pastą

pasta na kanapki

smarowidło z warzyw

Podrzucam też przepis na Chlebki nan z pastą z suszonych pomidorów – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube