Szukaj
Close this search box.

Parmezanowe filety z kurczaka w sosie pomidorowym

Króliś (doświadczalny) poleca: parmezanowe filety z kurczaka w sosie pomidorowym

To danie, za które pójdziecie do piekła, bo ono nic a nic nie jest zdrowe i dietetyczne. Pójdziecie do piekła i tam się będziecie smażyć. Są plusy, w tym piekle. Raz, że ciepło to i towarzystwo doborowe, no i wytopicie tłuszczyk. Same zalety.

Dla takiego obiadu warto iść do piekielnych czeluści. Filet w parmezanowej panierce a do tego obłędny sosik z miksu pomidorów świeżych i suszonych. Możecie zrobić z samych suszonych, jak akurat w sklepie posucha z ładnymi pomidorami.
Ten sos z tymi filecikami, no prawie orgazm. Nawet króliś (doświadczalny) się zajadał. A jego tak łatwo nie da się omamić żarciem.

Parmezanowe filety z kurczaka w sosie pomidorowym

Parmezanowe filety z kurczaka w sosie pomidorowym

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

Na pierś z kurczaka

  • 3 średnie piersi kurczaka
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 jajka roztrzepane
  • 3/4 szklanki tartego parmezanu lub grana padano mnie wyszło trochę więcej
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy extra

Na sos pomidorowy

  • 400 g świeżych dojrzałych winnych pomidorów przekrojonych na pół
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów w zalewie odsączonych i pokrojonych na drobniejsze kawałki
  • 1/2 pora zielona część pokrojona w kostkę
  • 1 szkl bulionu wołowego
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • oliwa
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • do smaku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • cukier
  • słodka papryka w proszku

Instrukcje
 

Na pierś z kurczaka

  • Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na 3 cieńsze filety, następnie rozdzielić na mniejsze filety. Rozbić tłuczkiem na taką samą grubość.
  • Doprawić solą, pieprzem, oregano i czosnkiem. Obtoczyć w roztrzepanym jajku. Następnie obtoczyć w mieszance parmezanu z mąką.
  • Na dużej patelni rozgrzać masło i oliwę. Włożyć filety drobiowe i smażyć po ok. 3 minuty z każdej strony.

Na sos pomidorowy

  • Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pora. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory świeże, następnie suszone i przyprawić do smaku. Wlać bulion. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Na koniec pół sosu zblendować na gładką masę i dodać do reszty sosu. Wymieszać, na koniec w sosie umieścić kotlety i dusić razem ok 10 minut
Słowo kluczowe kurczak, pierś z kurczaka, pomidory, suszone pomidory
Parmezanowe filety z kurczaka w sosie pomidorowym

kotlety z piersi z pomidorami

kurczak w parmezanowej panierce

Podrzucam też przepis na Kurczak w sosie limonkowym – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube