Króliś (doświadczalny) poleca: parmezanowe filety z kurczaka w sosie pomidorowym
To danie, za które pójdziecie do piekła, bo ono nic a nic nie jest zdrowe i dietetyczne. Pójdziecie do piekła i tam się będziecie smażyć. Są plusy, w tym piekle. Raz, że ciepło to i towarzystwo doborowe, no i wytopicie tłuszczyk. Same zalety.
Dla takiego obiadu warto iść do piekielnych czeluści. Filet w parmezanowej panierce a do tego obłędny sosik z miksu pomidorów świeżych i suszonych. Możecie zrobić z samych suszonych, jak akurat w sklepie posucha z ładnymi pomidorami.
Ten sos z tymi filecikami, no prawie orgazm. Nawet króliś (doświadczalny) się zajadał. A jego tak łatwo nie da się omamić żarciem.
Parmezanowe filety z kurczaka w sosie pomidorowym
Ingredients
Na pierś z kurczaka
- 3 średnie piersi kurczaka
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 jajka roztrzepane
- 3/4 szklanki tartego parmezanu lub grana padano mnie wyszło trochę więcej
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy extra
Na sos pomidorowy
- 400 g świeżych dojrzałych winnych pomidorów przekrojonych na pół
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w zalewie odsączonych i pokrojonych na drobniejsze kawałki
- 1/2 pora zielona część pokrojona w kostkę
- 1 szkl bulionu wołowego
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- oliwa
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- do smaku
- sól
- pieprz ziołowy
- cukier
- słodka papryka w proszku
Instructions
Na pierś z kurczaka
- Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na 3 cieńsze filety, następnie rozdzielić na mniejsze filety. Rozbić tłuczkiem na taką samą grubość.
- Doprawić solą, pieprzem, oregano i czosnkiem. Obtoczyć w roztrzepanym jajku. Następnie obtoczyć w mieszance parmezanu z mąką.
- Na dużej patelni rozgrzać masło i oliwę. Włożyć filety drobiowe i smażyć po ok. 3 minuty z każdej strony.
Na sos pomidorowy
- Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pora. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory świeże, następnie suszone i przyprawić do smaku. Wlać bulion. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Na koniec pół sosu zblendować na gładką masę i dodać do reszty sosu. Wymieszać, na koniec w sosie umieścić kotlety i dusić razem ok 10 minut
Podrzucam też przepis na Kurczak w sosie limonkowym – kroolinaria