Paprykowa zupa z chorizo. Ta zupa powstała na potrzeby czyszczenia lodówki. W garku wyladowałao wszystko, co potrzebowało już zainteresowania i zużycia. W zupie tym sposobem wylądowała papryka, słodkie ziemniaki, podsmazona cebulka, kukurydza, pieczarki i pomidory pelati zakupione w szale robienia zapasów na czas epidemii. Dzieki temu czyszczeniu powstałą całkiem przyjemna i sycąca zupa.
Paprykowa zupa z chorizo.
Czas przygotowania 10 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 40 minuty minut
Rodzaj Main Course, Soup
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 opakowanie kiełbasy chorizo pokrojonej w grubsze plasterki
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
- 6 szklanek bulionu z kurczaka
- 4 szklanki słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 2 czerwone papryki pokrojone w paski
- 1 puszka kukurydzy z puszki
- 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 400 f pomidorów pelati
- ¾ łyżeczki soli
- słodka papryka
- kmin rzymski
- kurkuma
Instrukcje
- W dużym garnku rozgrzac olej. Dodać chorizo; smażyć aż do zrumienienia, około 8 minut.
- Dodać cebulę; grzyby, gotować, mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie, około 3 minut. Dodać czosnek; gotować około 1 minuty. Dodać bulion, słodkie ziemniaki, paprykę, kukurydzę i pomidory. Przyprawiać do smaku. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, około 20 minut.
Słowo kluczowe kiełbasa chorizo, papryka, szybki obiad, zupa