Papryki faszerowane chili con carne
Ingredients
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego kuminu w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 500 g mielonej wołowiny
- 100 g wędzonego boczku
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- Koncentrat pomidorowy do smaku
- 2 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym
- 6 kawałków suszonych pomidorów
- 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie 200 g, odsączonej i przepłukanej
- 200 gram młodej fasoli soi
- około 100 ml wrzącego bulionu wołowego
- 3 duże czerwone papryki
- oliwa
oraz:
- avocado
- salsa
- młoda fasola soi
Instructions
- Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni wstawić na blaszce umyte , osuszone i wydrążone z pestek połówki papryk . Piec przez 30 minut.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano .Smażyć przez 1 minutę cały czas mieszając .
- Dodać mieloną wołowinę i wędzony boczek. Dusić pod przykryciem przez kilka minut .
- Mięso doprawić sosem sojowym i cukrem. Dodać suszone pomidory i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem , solą . Dodać koncentrat pomidorowy do smaku
- Przykryć i dusić przez około 30 minut co jakiś czas mieszając . Dodać odsączoną i przepłukaną czerwoną fasolę i gotować pod przykryciem przez kilka minut . Na koniec dorzucić młodą , zieloną fasolę soi
- Gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącym bulionem lub wodą, do powstania gęstego sosu
- Upieczone papryki napełnić farszem.Ułożyć w formie żaroodpornej . Zalać całość pomidorami z puszki tak żeby ¾ wysokości papryk była w pomidorach . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem przez 10 minut, następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze przez około 10 minut. Wierzch papryk posmarować oliwą aby nie był suchy
- Podawać z dodatkiem salsy , awokado i młodej fasoli soi
Źródło inspiracji
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_meksykanska/chili_con_carne_w_paprykach/przepis.html