Króliś (doświadczalny) poleca: naleśniki z groszkowym pesto i jajkiem sadzonym
Ni to śniadanie, ni to „łobiad”. Można w sumie zjeść przy obu tych okazjach. Bez okazji też można. Naleśniki nadziane groszkowym pesto a na to sadzone jajko, z takim potem rozpływającym się żółtkiem.
Fajne połączenie, mało skomplikowane w wykonaniu i fajnie też wygląda na talerzu. O opinię na temat dania królisia nie pytajcie, bo Konefka się założy, że on nawet nie wie, co jadł.
Musicie uwierzyć na słowo Konefce, że naleśniki wymiatają. Słowo, słowo.
Naleśniki z groszkowym pesto i jajkiem sadzonym
Czas przygotowania 45 minuty minut
Czas gotowania 15 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Porcje 2
Składniki
Na naleśniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody najlepiej gazowanej
- szczypta soli
- 3 łyżki masła lub oleju roślinnego
Na pesto
- 200 g mrożonego groszku
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek naci pietruszki
- 60 g pistacji
- 80 g tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwa extra vergine jeśli potrzeba więcej proszę dodać
dodatkowo
- jajko sadzone
- zielenina
- płatki sera parmezan
Instrukcje
Na naleśniki
- Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika). Odstawić na 30 minut
- Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
Na pesto
- Groszek zblanszować przez dwie minuty. Umieścić w blenderze i lekko zmiksować. Dodać pistacje i ponownie zmiksować. Dodać resztę składników. Miksować do uzyskania ulubionej konsystencji. Ja lubię jak nie jest całkowicie zmiksowane na papkę. Jeśli widzisz, że pesto jest za gęste dodać więcej oliwy
- Każdy naleśnik posmarować pesto z groszku. Złożyć na cztery części, na wierzchu położyć jajko sadzone, udekorować zieleniną i serem parmezan
Podrzucam też przepis na Przepis na: naleśniki z ajvarem i wędzonym łososiem – kroolinaria