Króliś (doświadczalny) poleca: kluski ziemniaczane z serowym nadzieniem podane z sosem grzybowym
Jak Konefka ma kluchy, to mięso dla Konefki może nie istnieć. Serio, serio. Tym bardziej jak z tymi kluchami, konefka ma odlotowy sosik.
W tym przypadku sosik mocno grzybowy, dobrze przyprawiony, gęsty. nafeszerowany pieczarkami i suszonymi grzybami, ze śmietanka…czy trzeba pisać więcej?
No nie trzeba, lepiej siś skupić na jedzeniu. No i kluseczki z ziemniaków i sera nadziane słonym, białym serkiem. Orgazm podniebienia, to mało powiedziane. Obiad proponuję jeść w samotności, co by króliś nie był zdziwiony Waszymi orgazmicznymi odglosami

Nadziewane kluski ziemniaczane
Prep Time 1 hr
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr 30 mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4
Ingredients
Na sos
- 500 g pieczarek pokrojonych w talarki
- 20 g suszonych grzybów namoczonych w wodzie
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki solonego masła
- 1 ½ szklanki bulionu wołowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 1/3 szklanki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu pokruszona pałką
Na kluski
- 450 g ziemniaków
- 200 g sera białego
- 1 jajko
- 1 szklanka 150 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo
- ser favita sałatkowo kanapkowy biały
Instructions
Na sos
- Na patelnię dodać masło, na masło wrzucić pieczarki i zrumienić. Następnie dodać cebulę i dusić razem do zeszklenia. Wrzucić grzyby suszone i dodać wodę, w której się moczyły.
- Połączyć bulion wołowy, sos sojowy,Worcestershire, słodką paprykę w proszku i tymianek.
- Dodać mieszankę bulionu wołowego i lekko zwiększyć ogień, aby delikatnie zagotować. Gotować przez około 10 min. Dodać śmietankę. Zagotować.
Na kluski
- Ugotowane, przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką, dodać ser przeciśnięty przez praskę.
- Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, doprawić solą i zagnieść ciasto podsypując mąką pszenną (dając jej tyle ile się wgniecie – nie musi być cała szklanka).
- Z ciasta formować wałeczki w razie potrzeby podsypując małą ilością mąki, podzielić na równe kawałki. Z każdego kawałka zrobić placuszek, na którym umieścić trochę kremowego serka. Zrobić podłużną kluskę.
- Wrzucać je partiami na wrzącą osoloną wodę, a gdy wypłyną na powierzchnię, pogotować jeszcze przez kilka sekund, wyjmować na sito lub odławiać łyżką cedzakową. Układać na talerzach lub tackach. Podawać z sosem grzybowym
Keyword biały ser, grzyby, kluski ziemniaczane, pieczarki





Podrzucam też przepis na https://kroolinaria.pl/kopytka-serowe-z-pistacjowym-pesto/