Szukaj
Close this search box.

Musowy torcik kokosowo malinowy

Musowy torcik kokosowo malinowy

Składniki
  

Składniki na spód:

  • 4 kokosowe princessy
  • 50 g płatków kukurydzianych
  • 50 g białej czekolady

Galaretka z malinami:

  • 600 g malin świeżych lub mrożonych
  • 3 malinowe galaretki każda na 500 ml wody
  • 3,5 szklanki wrzącej wody

Mus kokosowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
  • 70 g cukru pudru
  • 300 g jogurtu greckiego schłodzonego
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku 16 g lub 5 listków żelatyny

Dodatkowo:

  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych

Instrukcje
 

Na spód:

  • Princessy pokruszyć .Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Płatki kukurydziane wsypać do miski , połączyć z pokruszonymi wafelkami .  Wymieszać całość z czekoladą .Powstałą masą wyłożyć spód tortownicy Umieścić w lodówce do momentu schłodzenia.

Galaretka z malinami:

  • Maliny mrożone wcześniej rozmrozić na durszlaku.
  • 3 malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Tężejącą galaretkę wylać do formy o średnicy 20 cm .Odłożyć do lodówki na kilka godzin, do stężenia.

Mus kokosowy:

  • Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny . Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
  • W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę i cukier puder – ubić na sztywno. Dodać schłodzony jogurt grecki – ubić na wolnych obrotach do połączenia się składników. Do masy dodać przestudzoną żelatynę, zmiksować do połączenia. Na sam koniec do kremu dodać wiórki kokosowe
  • Wiórki kokosowe podrumienić na suchej patelni, często mieszając. Odstawić do wystudzenia.
  • Na schłodzony spód z kukurydzianą chrupką wyłożyć  mniej więcej połowę musu kokosowego. Umieścić w lodówce do stężenia (pozostały mus kokosowy przechowywać w tym czasie w lodówce). Kiedy mus kokosowy w tortownicy stężeje wyłożyć na niego malinową galaretkę, układając ją na środku formy. Na galaretkę wyłożyć resztę  musu kokosowego  z lodówki, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Boki i wierzch oprószyć podprażonymi wiórkami kokosowymi. Udekorować malinami

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube