Musowy torcik kokosowo malinowy
Ingredients
Składniki na spód:
- 4 kokosowe princessy
- 50 g płatków kukurydzianych
- 50 g białej czekolady
Galaretka z malinami:
- 600 g malin świeżych lub mrożonych
- 3 malinowe galaretki każda na 500 ml wody
- 3,5 szklanki wrzącej wody
Mus kokosowy:
- 500 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
- 70 g cukru pudru
- 300 g jogurtu greckiego schłodzonego
- 30 g wiórków kokosowych
- 4 łyżeczki żelatyny w proszku 16 g lub 5 listków żelatyny
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
Instructions
Na spód:
- Princessy pokruszyć .Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Płatki kukurydziane wsypać do miski , połączyć z pokruszonymi wafelkami . Wymieszać całość z czekoladą .Powstałą masą wyłożyć spód tortownicy Umieścić w lodówce do momentu schłodzenia.
Galaretka z malinami:
- Maliny mrożone wcześniej rozmrozić na durszlaku.
- 3 malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Tężejącą galaretkę wylać do formy o średnicy 20 cm .Odłożyć do lodówki na kilka godzin, do stężenia.
Mus kokosowy:
- Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny . Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
- W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę i cukier puder – ubić na sztywno. Dodać schłodzony jogurt grecki – ubić na wolnych obrotach do połączenia się składników. Do masy dodać przestudzoną żelatynę, zmiksować do połączenia. Na sam koniec do kremu dodać wiórki kokosowe
- Wiórki kokosowe podrumienić na suchej patelni, często mieszając. Odstawić do wystudzenia.
- Na schłodzony spód z kukurydzianą chrupką wyłożyć mniej więcej połowę musu kokosowego. Umieścić w lodówce do stężenia (pozostały mus kokosowy przechowywać w tym czasie w lodówce). Kiedy mus kokosowy w tortownicy stężeje wyłożyć na niego malinową galaretkę, układając ją na środku formy. Na galaretkę wyłożyć resztę musu kokosowego z lodówki, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Boki i wierzch oprószyć podprażonymi wiórkami kokosowymi. Udekorować malinami