Muffiny z jabłkami i bitą śmietaną. U mnie nada w klimacie z jabłkami. Pyszne, efektownie wyglądające muffiny nadziane podsmażonymi jabłkami z cynamonem i udekorowane bitą śmietaną. Szybkie w wykonaniu, niedrogie. Oprócz smaku cieszą też oko.
Muffiny z jabłkami i bitą śmietaną
Składniki
Na jabłka
- ⦁ 4 jabłka
- ⦁ brązowy cukier opcjonalnie
- ⦁ 2 łyżki budyniu w proszku
- ⦁ cynamon
- ⦁ 1 łyżka masła
Na muffiny
- ⦁ 2 jajka
- ⦁ 1 szklanka cukru
- ⦁ 1 szklanka kwaśniej śmietany
- ⦁ 1/2 szklanki oleju
- ⦁ 2 szklanki mąki pszennej
- ⦁ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ⦁ sok z 1 cytryny
Na bitą śmietanę
- ⦁ 500 ml śmietany 36%
- ⦁ cukier puder opcjonalnie
Instrukcje
Na jabłka
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić kostkę. Na gorące masło wrzucić jabłka, dodać brązowy cukier do smaku i cynamon. Dusić przez kilkanaście minut, pilnując, żeby jabłka się nie rozpadły na mus. Pod koniec dodać budyń i chwilę jeszcze razem dusić. Odstawić do wystygnięcia.
Na muffiny
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny.12 foremek na muffnki wypełnić ciastem i na wierzchu wyłożyć po łyżce jabłek.
- Piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Na bitą śmietanę
- Śmietanę ubić z cukrem. Wystudzone muffinki udekorować śmietaną i posypać pokruszonymi pistacjami
Apple filling
⦁4 apples, cored , peeled and diced
⦁2 tsb brown sugar
⦁2 tbs custard powder
⦁1/2 tsp ground cinnamon
⦁1 tbs of butter
Mix the apples, granulated sugar, lemon juice, cinnamon, and salt together in a medium bowl.
Melt the butter in a medium pan over medium heat and add the apples mixture and cook, stirring frequently, until the apples are tender and liquid is bubbling, about 6 minutes.
Add the flour, and stir until the liquid thickens.
Remove from heat and let the filling cool completely.
Cupcakes
⦁ 2 eggs
⦁ 1 cup of caster sugar
⦁ 1 cup of sour cream
⦁ 1/2 cup of oil
⦁ 2 cups of all pourpouse flour
⦁ 2 teaspoons of baking powder
⦁ juice of 1 lemon
Preheat oven to 350.
Line a 12-cup muffin tin with paper liners.
Beat 2 eggs and 1 cup sugar with whisk attachment on high speed 5 min, or until light in color and thick.
Add 1 cup sour cream, 1/2 cup oil, 1 tsp vanilla, 1/4 tsp salt and whisk on low speed until well combined.
Whisk together the 2 cups flour with 2 tsp baking powder then add to batter 1/3 at a time, whisking to incorporate with each addition. Finally, add 1 Tbsp lemon juice .Divide the batter evenly among the cups of the prepared muffin tin. Top each with a mound of apple filling.
Bake for about 20-25 minutes or until an inserted toothpick (around the edge) comes out clean.
Let the cupcakes cool in the tin for a few minutes, then transfer to a rack to cool completely.
Cream
⦁ 3/4 c heavy cream
⦁ 2 tbsp. powdered sugar
⦁ Crushed pistachos , for sprinkling
Beat the heavy cream and powdered sugar in a medium bowl until the mixture forms stiff peaks.
Transfer to a piping bag fitted with your favorite tip and pipe a swirl of frosting onto each cupcake.
Sprinkle with crushed pistachios