Czasem nachodzi ochota na jakąś prostą przyjemność. Przyjemność, której przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu, ale zaspokoi nasze pragnienie czegoś słodkiego. I tą przyjemnością są cytrynowe muffiny. One gapią się ze zdjęcia i mówią
„Zjedz mnie”. Do Was też jedzenie czasem gada ?
Muffiny cytrynowe z lukrem I suszonym mango
Składniki
12 sztuk
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 2 i 1/2 łyżki startej skórki z cytryny tylko najbardziej żółta zewnętrzna część
- 1 opakowaniu cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 250 ml jogurtu
- 125 g roztopionego masła
Instrukcje
- Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. W misce umieścić przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Następnie dodać cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier waniliowy.Ponownie wymieszać do połączenia składników
- W osobnej misce wymieszać jajka z jogurtem i roztopionym i ostudzonym masłem.
- Mokre składniki wlać do suchych. Delikatnie wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników.
- Wyłożyć do papilotek i piec przez około 20 minut
Źródło inspiracji
http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/muffiny_cytrynowe/przepis.html