Morszczuk w sosie z sera pleśniowego. Szybkie w przygotowaniu i pyszne danie to propozycja dla wiecznie zanieganych, ale lubiacych smacznie zjeść. Ryba podana z wyrazistym sosem z sera plesniowego i sałatka z figami i orzechami pecan.
Morszczuk w sosie z sera pleśniowego
Składniki
Na morszczuka
- 2 sztuki Filet z morszczuka
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
- 1/ 2 pęczka koperku
Na sos z sera pleśniowego
- 1/2 pora biała część
- 1 łyżka masła
- 30 gr niebieskiego sera plesniowego
- 300 ml śmietanki 30 %
- sól
- pieprz
Na sałatkę:
- Mix sałat
- garść orzechów pekan
- 4 figi
- 20 gr sera pleśniowego
- dressing miodowo musztardowy
Instrukcje
Na morszczuka
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut
Na sos z sera pleśniowego
- Na łyżce masła udusić na małym ogniu drobno pokrojonego pora. Dodac śmietanke i zagotować. Całość zblendowac i przełożyć ponownie do rondelka i podgrzac. Dorzucić pokruszony ser pleśniowy i rozpuścic w śmietance.
Na sałatkę:
- Wszystkie składniki wymieszać i połaczyć z dressingiem
- Rybę podawać z sosem z sera plesniowego i sałatą z figami.