Mocno paprykowe risotto
Mocno paprykowe risotto
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 45 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
- 2 łyżki oleju
- 120 g pora pokrojonego w talarki
- 3 papryki czerwone wcześniej upieczone (usunięta skóra)
- 1 szkl ryżu arborio
- 60 ml białego wina
- 1 pęczek szparagów drobno pokrojonych
- 6 łyżek ajavru
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 750 ml bulionu warzywnego
- sól
- pieprz ziołowy
Instrukcje
- Na dużej patelni umieścić olej. Na gorący t luszcz dodać pora i go zeszklić mieszając od czasu do czasu nie rumieniąc. Dodać czosnek, czerwoną. słodką paprykę i dobrze wymieszać.
- Dodać ryż i smażyć na małym ogniu przez około 1 minutę ciągle mieszając aż cały ryż się podgrzeje. Wlać wino i całkowicie odparować.
- Wymieszać bulion z ajvarem. Następnie stopniowo (po około 1/2 szklanki) dodawać gorący bulion z ajvarem, mieszając ryż. Dodawać kolejną porcję bulionu dopiero wówczas gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Gotować w ten sposób risotto przez ok. 25 minut. Na ostatnie 5 minut dodać upieczoną wcześniej paprykę i szparagi.
Słowo kluczowe ajvar, czerwona papryka, risotto, szparagi
Podrzucam też przepis na Wołowe risotto z dynią – kroolinaria