Szukaj
Close this search box.

Mocno paprykowe risotto

Mocno paprykowe risotto

Mocno paprykowe risotto

Mocno paprykowe risotto

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • 2 łyżki oleju
  • 120 g pora pokrojonego w talarki
  • 3 papryki czerwone wcześniej upieczone (usunięta skóra)
  • 1 szkl ryżu arborio
  • 60 ml białego wina
  • 1 pęczek szparagów drobno pokrojonych
  • 6 łyżek ajavru
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz ziołowy

Instrukcje
 

  • Na dużej patelni umieścić olej. Na gorący t luszcz dodać pora i go zeszklić mieszając od czasu do czasu nie rumieniąc. Dodać czosnek, czerwoną. słodką paprykę i dobrze wymieszać.
  • Dodać ryż i smażyć na małym ogniu przez około 1 minutę ciągle mieszając aż cały ryż się podgrzeje. Wlać wino i całkowicie odparować.
  • Wymieszać bulion z ajvarem. Następnie stopniowo (po około 1/2 szklanki) dodawać gorący bulion z ajvarem, mieszając ryż. Dodawać kolejną porcję bulionu dopiero wówczas gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Gotować w ten sposób risotto przez ok. 25 minut. Na ostatnie 5 minut dodać upieczoną wcześniej paprykę i szparagi.
Słowo kluczowe ajvar, czerwona papryka, risotto, szparagi
paprykowe risotto

risotto z ajvarem

risotto z pieczoną papryką

risotto ze szparagami

risotto z łososiem

Podrzucam też przepis na Wołowe risotto z dynią – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube