Szukaj
Close this search box.

Miodownik z kremem kawowym

Miodownik z kremem kawowym

Miodownik z kremem kawowym

Miodownik z kremem kawowym

Prep Time 45 minutes
Cook Time 45 minutes
6 hours
Total Time 7 hours 30 minutes
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12

Ingredients
  

Na ciasto

  • 100 g miodu
  • 50 g cukru
  • 50 ml mleka
  • 30 ml rumu może też być amaretto
  • 125 g masła
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka

Na nasączenie

  • 50 g miodu
  • 50 ml rumu może też być amaretto
  • Na krem budyniowy
  • 800 ml mleka
  • 95 g budyniu w proszku
  • 1 szkl drobnego cukru
  • 50 g masła
  • kawa rozpuszczalna o konsystencji pudru opcjonalnie
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki 30 %

dodatkowo

  • ciasteczka imbirowe lotus rozdrobnione malakserem

Instructions
 

Na ciasto

  • Miód rozpuścić w garnuszku z cukrem, wymieszać. Do gorącej masy dodać mleko, rum i masło. Wszystko wymieszać do rozpuszczenia. Pod koniec dodać  sodę. Odstawić do  przestudzenia.Do miski wsypać mąkę. Dodać masę z garnuszka  i wymieszać. Dodać jajka. Połączyć wszystkie składniki do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i uformować gładką kulę. Podzielić  na 6 równych części.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C .Dno tortownicy  o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz.Każdy placek rozwałkować w okrąg  o średnicy formy, podsypując w razie potrzeby mąką.W tortownicy umieścić  pierwszy placek z ciasta i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 6 – 7 minut na delikatnie złoty kolor (nie przepiec, bo blaty za mocno stwardnieją).W osobnym rondelku podgrzać miód i wymieszać go rumem. Powstałą mikstura nasączyć każdy placek.

Na krem kawowy

  • Z 800 ml mleka odlać 300 ml. Pozostałe 500 ml wlać do garnuszka, dodać cukier i zagotować. 300 ml mleka połączyć z budyniem w proszku. Dobrze rozmieszać, żeby nie było grudek. Do gotującego się mleka wlać budyń i mieszając, gotować aż zrobi się gęsty. Pod koniec dodać masło i dobrze wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimny budyń umieścić w malakserze ( ja nie ubijam kremu mikserem z końcówkami do ubijania). Rozdrobnić masę na szybkich obrotach, dodawać łyżka po łyżce, śmietankę aż powstanie kremowa konsystencja. Pod koniec zacząć dodawać kawę. Nie podałam ilości bo ja lubię intensywny smak i dodałam dość dużo. Najlepiej dodawać na raty i próbować do uzyskania pożądanego smaku. Powstałym kremem smarować każdy placek i układać w tortownicy, zostawiając trochę na posmarowanie boków. Całość obsypać pokruszonymi herbatnikami lotus.
Keyword budyń, kawa, miód, miodownik, rum
miodownik z kremem
ciasto miodowe z kremem  kawowym
miodownik przekładany kremem
ciasto na miodzie

Kielich, którego użyłam do zrobienia kremu

Podrzucam też przepis na Ciastka półfrancuskie jabłuszka – kroolinaria

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube