Króliś (doświadczalny) poleca: ciasteczka półfrancuskie jabłuszka. Konefka dostała świra na punkcie ciasta jak na rogale marcińskie i teraz często wykorzystuje to ciasto do wypieków. Tym bardziej, kiedy okazało się, że nie taki diaboł straszny jak się go maluje i w sumie zrobienie tego ciasta nie jest jakoś specjalnie trudne. Więcej zabawy niż trudności.
Z ciasta wycięte foremką jabłuszka. Na cieście jabłka nadziane kremem biscoff, ale jak nie macie to nutella lub czekolada też się sprawdzi. Część ciastek zrobionych trochę inaczej, bo na wierzchu jest drugi kawałek ciasta. Efektownej wyglądają te bez przykrycia…chyba.
Obie wersje smakują dobrze i fajne to nadzienie. Ciasto z tym jabłkiem obłędne, bo się rozwarstwia dzięki masełku pomiędzy każdą warstwą. Konefka nie mogła podać w przepisie ile użyła jabłek, bo przez pomroczność jasną gdzieś posiała kartke ile tych ciastków wyszło.
Króliś (doświadczalny) w jabłuszkach zakochany i co chwila ciasteczkiem zapełniała menda talerzyk.
Ciastka półfrancuskie jabłuszka
Ingredients
Na ciasto
- 1 kg przesianej mąki pszennej
- 400 ml mleka
- 120 g cukru
- 120 g masła plus ok 300 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 4 g soli
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
dodatkowo
- jabłka obrane wydrążone i przekrojone na pół (opcjonalnie)
- krem słodki ciasteczkowy biscoff lub nutella
- lukier
Instructions
Na jabłuszkowe ciasteczka półfrancuskie
- Mleko podgrzać w garnku lub mikrofalówce, by miało ok. 35-40°C. Wkruszyć drożdże do miski, z odmierzonych ilości dodać 2 łyżeczki cukru, 3 łyżeczki mąki i 100 ml ciepłego mleka. Wymieszać dokładnie zaczyn. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Pozostałe 120 g masła roztopić w rondelku. Jajko i żółtko ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę.
- W dużej misce umieścić przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn, ubite z cukrem jajka, sól oraz resztę mleka. Wymieszać drewnianą łyżką, a następnie dodawać masło partiami. Gdy ciasto stanie się w miarę jednorodne, wyłożyć je na stolnicę i dokładnie zagnieć. Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Przełożyć je ponownie do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut.
- Miękkie masło podzielić na 3 równe części.
- Gdy ciasto podrośnie, uderzyć w nie pięścią, by pozbawić pęcherzyków powietrza. Umieścić na stolnicy, zagnieść i rozwałkować w kształt prostokąta. Na 2/3 szerokości ciasta wyłożyć 1 część masła (1/3 ciasta pozostanie pusta). Ciasto złożyć do środka 3 razy, zaczynając od strony bez masła, a przykrywając warstwą z masłem. Docisnąć warstwy, skleić boki, żeby masło nie wychodziło i ponownie rozwałkować na kształt prostokąta. Kolejny raz złożyć ciasto na 3 części (jak poprzednio) i w takiej postaci włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i ponownie złożyć w taki sam sposób jak poprzednio. Włożyć do lodówki. Powtórzyć czynności jeszcze 2 razy.
- Następnie podzielić ciasto na 3 części. Każdy kawałek rozwałkować.
- 1 kawałek ciasta wycinać foremką o kształcie jabłka. Każda połówkę jabłka ponacinać na wierzchu (zdj pod przepisem) Do wydrążonego jabłka nałożyć kremu biscoff lub nutelli. Położyć na wyciętym kształcie. Odstawić na 30 minut do lekkiego wyrośnięcia. Piec w temperaturze ok 180 C przez ok 15-20 min
- 2 i 3 kawałek ciasta również wycinać foremką o kształcie jabłka. Do zrobienia ciasteczka będą potrzebne dwa kawałki ciasta. W tym przypadku nie nacinać połówek jabłek. Każde nadziać kremem biscoff lub nutellą. Jabłko położyć na jednym kawałku ciasta i przykryć drugim, sklejając brzegi.
- Piec w temperaturze ok 180 C przez ok 15-20 min
- Przed podaniem można polać lukrem
Metoda dla maszynistów
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto i postępować zgodnie z powyższymi instrukcjami
Podrzucam też przepis na Rogale półfrancuskie z nadzieniem pistacjowym – kroolinaria