Uwielbiam buraki w każdej postaci. Mini serniki z dodatkiem koziego sera i buraków to dla mnie bomba. Nie tylko smakowa. Obłędnie również prezentują się na talerzu. Wędzony łosoś fajnie się wpisuje w musową konsystencją sernika.
Mini burakowe serniki na pumperniklu podawane z wędzonym łososiem
Ingredients
- 250 kremowego miękkiego sera koziego
- 900 mielonego twarogu
- 300 g zblendowanych pieczonych buraków
- 14 listków żelatyny
- sól
- pieprz
- chleb pumpernikiel kilka kromek
Dodatkowo
- awokado 1 sztuka
- łosoś wędzony 200 gram
Instructions
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- Międzyczasie w osobnym naczyniu zmiksować ser kozi z twarogiem i burakami. Doprawić solą i pieprzem.
- Spód tortownicy o średnicy ok 21 cm wyłożyć kromkami pumpernikla. Na wierzch wylać buraczaną masę serową. Odstawić do lodówki do stężenia. Okrągłymi foremkami wykrawać mini serniczki.
- Serniczki podawać z krążkami awokado i wędzonym łososiem.